dinsdag 12 augustus 2008

Grote Geschiedenis Prijs voor het beste boek


Op maandag 6 oktober zal in een live-uitzending op Nederland 2 bekendgemaakt worden wie van de 10 genomineerden de Grote Geschiedenis Prijs 2008 in ontvangst mag nemen. De shortlist bevat tien in het Nederlands geschreven historische boeken die zijn verschenen tussen 1 juli 2007 en 30 juni 2008.

In 2007 ontving Auke van de Woud voor 'Een nieuwe wereld: het ontstaan van het moderne Nederland' de Historisch Nieuwsblad/Volkskrant-prijs voor het beste geschiedenisboek van 2007. Voor wie het nog niet gelezen heeft een echte aanrader! In dit boek beschrijft Van der Woud de enorme dynamiek in de Nederlandse samenleving na 1850. Met de grote toename van mobiliteit door verharding van wegen en aanleg van water- en spoorwegen, door de vele technische vindingen en door de uitbreiding van communicatiemiddelen (telegraaf, telefoon) werden in enkele decennia na 1850 de fundamenten van onze moderne wereld gelegd.
Geen enkel tijdperk in de geschiedenis heeft zoveel veranderingen gebracht als de decennia na 1850, ook onze tijd niet, aldus de auteur. Het bijzondere van dit boek is dat Van der Woud de razendsnelle ontwikkelingen beschrijft vanuit het perspectief van de tijdgenoot. Hiertoe heeft hij de wetenschappelijke tijdschriften en de geïllustreerde tijdschriften uit die tijd allemaal gelezen en zich geprobeerd een beeld te vormen hoe tijdgenoten tegen deze veranderingen aankeken.

Geen opmerkingen: