zondag 11 oktober 2009

DDR-tentoonstelling in TwentseWelle


Erich Honecker in gesprek met een journalist van Enschede-aan-Zee

Gisteren naar de DDR-tentoonstelling in TwentseWelle in Enschede geweest. Toevallig, nou ja toevallig…, heb ik eind augustus het DDR-museum in Pirna bij Dresden bezocht, dat gevestigd is in een oude kazerne en een enorme verzameling DDR-alia in huis heeft. De tentoonstelling in Enschede is kleiner maar zeker niet minder de moeite waard. Is het museum in Pirna vooral een verzamelmuseum, de drukbezochte tentoonstelling in Twentse Welle is ingericht naar thema. Het verhaal van de DDR van het begin tot eind wordt door middel van voorwerpen, DDR-producten, geschriften, affiches, foto’s, filmfragmenten in beeld gebracht met in de laatste zaal op een groot scherm de weergave van de gebeurtenissen in de laatste maanden van 1989. Absoluut een aanrader deze tentoonstelling!



Udo Lindenberg bracht in 1983 het nummer Sonderzug nach Pankow uit, een parodie op Erich Honecker, die evenals veel andere partijbonzen woonde in de Berlijnse wijk Pankow.

Als je er dan toch bent, ga dan ook kijken naar de vaste tentoonstelling - het Grote Verhaal van Twente van de oertijd, via de industriële revolutie in de 19de eeuw tot de nanotechnologie en de UT-Twente. Trek er wel tijd voor uit. Het was voor mij de derde keer dit jaar en weer heb ik er een halve middag doorgebracht – zo veel valt er te bekijken.

Geen opmerkingen: