zaterdag 1 september 2012

Herman van der Worp (1849-1941), kunstenaar te Delden, in the picture


H.W. (Herman) van der Worp was al 57 toen hij in 1904 vanuit Zutphen in Delden kwam wonen. Toch werd hij een bekende Deldenaar. Dit had hij mede te danken aan het feit dat hij 92 jaar oud is geworden.
Herman Haverkate schreef in 1975 in Krabbels op oude ansichten zijn jeugdherinneringen aan Van der Worp op: ‘Hij leek een profeet uit het oude testament. Hij had een lange zijdeachtige baard en een plechtige snor. Sommige jongens dachten dat hij een broer was van Sinterklaas. s‘Winters zag je hem niet; dan bleef hij in de buurt van de warme kachel; zo jong was hij niet meer. Zijn atelier stond aan de Zaagmolenweg, achter Hotel Carelshaven. Hij was kunstschilder. Niemand wist waar hij vandaan kwam , noch hoe hij de kost verdiende, want we konden ons niet voorstellen dat je met schilderen van bomen overeind kon blijven in de struggle for life’.
Van der Worp ‘logeerde’ zo’n 35 jaar achtereen in Hotel Carelshaven. Hij had daar zijn eigen kamer. Op een speciaal geconstrueerde driewieler, waarop hij zijn schildersattributen kwijt kon, reed hij door Delden en struinde hij de omgeving af op zoek naar een stek om te schilderen. Zijn atelier had de baron van Twickel speciaal voor hem laten bouwen. De pacht van 30 gulden per jaar werd in meer dan dertig jaar tijd nooit verhoogd. Aan zijn overlijden in 1941 werd in diverse kranten aandacht besteed.

De Stichting Cultureel Erfgoed Hof van Twente besloot meer aandacht te besteden aan de karakteristieke schilder. Een tentoonstelling op twee plekken in Delden en een boek, dat op 9 september verschijnt, zijn het resultaat. In het boek, dat tevens fungeert als oeuvrecatalogus, wordt het leven van ‘de zonderlinge figuur’ ontrafelt. Voor de website Wieiswie-in-Overijssel schreef Gert Banis een biografie over Herman van der Worp.

Geen opmerkingen: