zondag 2 juni 2013

Tentoonstelling 'Kinderboeken met een verhaal'

De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) bestaat dit jaar twintig jaar. Het jubileum wordt onder meer gevierd met een bijzondere tentoonstelling van meer dan honderd kinderboeken. Het gaat deze keer niet om de mooiste, oudste of kostbaarste kinderboeken, maar om de persoonlijke verhalen van de lezer, de onderzoeker of de verzamelaar. De nostalgische, ontroerende en grappige verhalen áchter de kinderboeken staan dus centraal. De keuze van kinderboeken en bijbehorende verhalen zijn aangeleverd door donateurs van de stichting en door bekende Nederlanders uit het politieke en culturele veld: van Jacques Vriens tot Abdelkader Benali en van Jet Bussemaker tot Ewoud Sanders.

Bron: Blog Koninklijke Bibliotheek



De tentoonstelling is t/m 26 juni te bezichtigen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en van 2 juli t/m 24 augustus in de Bibliotheek Rotterdam. Maar er is ook een online versie van de tentoonstelling beschikbaar op de website van de SGKJ.



Ik ben wat aan het grasduinen geweest en het is bijzonder leuk te lezen waarom de deelnemers voor een bepaald boek hebben gekozen. Klik hiervoor op de namen.
Hierboven afgebeeld zijn twee boeken uit de lijst van honderd, die tot mijn favoriete series behoorden: Pim Pandoer en de Kameleon. Ik mis dan nog Arendsoog en de Bob Evers serie. Echt doorsnee leesgedrag mijnerzijds toentertijd, maar het is niet anders. Is er dan niet één wat minder voorspelbaar boek te noemen? Ja, Schateiland van R.L. Stevenson, maar of dat echt een jeugdboek was?

Voor wie geïnteresseerd is in oude kinderboeken, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in Deventer bezit een mooie collectie oude Overijsselse kinderboeken en centsprenten. Lees de boeken hier online.

Geen opmerkingen: