vrijdag 10 april 2015

10 april 1945: Deventer bevrijd

Overijssel werd min of meer van oost naar west bevrijd. De linkerflank van het Canadese leger had het zwaar te verduren gehad in Zutphen. De Zevende Brigade die tot taak kreeg naar Deventer op te rukken, moest tal van obstakels nemen. Bij Gorssel concentreerde zich een Duitse verdediging. Bruggen over het Twentekanaal en de Schipbeek waren opgeblazen. Vanuit Duits oogpunt moest een doorbraak naar de Veluwe kost wat kost verhinderd worden.
Na verbreding van het front en een omtrekkende beweging oostelijk van Deventer via Colmschate kon op 10 april de hoofdaanval worden ingezet. Op diezelfde dag gingen de bruggen bij Deventer de lucht in. De doorstoot naar de Veluwe zou pas enkele dagen later na bloedige gevechten bij Gorssel plaatsvinden. Deventer werd door de Duitsers verdedigd. Vlammenwerpers moesten er aan te pas komen om de tegenstand te breken. Door het granaatvuur van de Duitsers vielen ook veel burgerslachtoffers. Een uitzinnige menigte kon desondanks deze avond in het centrum van Deventer de bevrijders verwelkomen.

Foto: Maandenlang hadden de geallieerden tevergeefs geprobeerd vanuit de lucht de spoorbrug bij Deventer onklaar te maken. Zware Duitse luchtafweer deed de pogingen mislukken.
Op 10 april gebeurde het alsnog ... door de Duitsers.

Lees alles over de bevrijding van de IJsselstreek in het speciale dossier van De Stentor: De laatste dagen en De bevrijding is in zicht.

Twentoldrama
Een ongekend drama speelde zich in de laatste uren voor de bevrijding af in Deventer, toen zeven jonge verzetsstrijders (studenten van de toenmalige Koloniale Landbouwschool) werden gefusilleerd. De gebeurtenis is de geschiedenis ingegaan als het Twentoldrama. Lees ook dit ooggetuigeverslag.

Het Twentolmonument (foto: Wikimedia Commons)

Geen opmerkingen: