zaterdag 9 mei 2015

De IJzeren Eeuw op 29 mei: Twente op stoom

Foto: Stoomtrein in Twente (Creative Commons)

Twente komt binnenkort aan bod in De IJzeren Eeuw, een serie van dertien afleveringen, waarin presentator Hans Goedkoop de kijker mee terug neemt naar de 19e eeuw, de eeuw waarin het moderne Nederland tot stand kwam. In de decennia na 1850 veranderde veel in Nederland door een grote toename van mobiliteit door verharding van wegen en aanleg van water- en spoorwegen, door vele technische vindingen en door de uitbreiding van communicatiemiddelen (telegraaf, telefoon). Geen enkel tijdperk in de geschiedenis heeft zoveel veranderingen gebracht als de periode 1850-1920.

Aflevering 9 (29 mei, NPO2, 21.05 uur) van de serie, getiteld 'Twente op stoom' gaat onder meer over Gerrit Jan van Heek, de machtigste der textielbaronnen. Waren zij uitbuiters of toch weldoeners? En hoe gaan de achterkleinkinderen nu met de erfenis om? In Hengelo ging Stork stoommachines fabriceren. Met veel succes. Waarom had Stork meer oog voor zijn mensen in de fabriek? In de aflevering is schrijver Jaap Scholten lovend over zijn voorouders. Hij kan zich nu nog druk maken over Gerrit Bennink, de socialist die de Storken “geraffineerde uitzuigers” noemde en voor straf moest brommen.

Lees ook online gedeelten uit het tijdschrift De IJzeren Eeuw, aflevering Stoom. Klik op een artikel en scrol naar beneden voor een volgend artikel.

Op maandag 18 mei is er een een exclusieve voorpremiere van de aflevering 'Twente op Stoom' in museum TwentseWelle, waarbij presentator Hans Goedkoop een inleiding houdt en de makers van de serie vragen beantwoorden. Kijk hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen: