vrijdag 31 maart 2017

Nieuwe website: Architectuur uit de jaren tachtig


De nieuwe website love80sarchitecture.nl is een platform voor architectuur uit de jaren ’80. Volgens de initiatiefneemster Liwine Spoormans, docent en onderzoeker aan de TU Delft, moet de website moet een archief zijn waar men typische jaren tachtig architectuur kan bekijken en delen, maar moet ook de discussie opwekken over de toenmalige experimenten en de waarde hiervan in de tegenwoordige tijd.
Over het waarom van de website schrijft ze: 'Bij de beschouwing en bescherming van erfgoed zijn de ’80-ties nog nauwelijks een onderwerp. Ook voor het grote publiek lijkt architectuur uit deze periode nog onbekend en onbemind. In de bouwpraktijk echter zijn de jaren ‘80 een actueel onderwerp: veel gebouwen krijgen een facelift, worden verduurzaamd of gesloopt.
De doelstelling van dit platform is om de karakteristieken van de 80’s architectuur in beeld te brengen. Wat zijn nu die specifieke kwaliteiten in vormgeving? Zijn er categorieën te onderscheiden in bouwjaar, functie, visie? Welk architectonisch experiment is geslaagd en wat is de hedendaagse waarde? Pas wanneer we onze ogen hebben geopend voor de kwaliteiten van de jaren ’80 architectuur kunnen we op een waardevolle manier renoveren, slopen of behouden'.

In de zoektocht naar mooie jaren’ 80 architectuur wordt iedereen uitgenodigd een bijdrage te leveren op dit platform en zo te delen met anderen. Gezamenlijk kunnen we projecten, architecten, materialen en idealen in beeld brengen.

Geen opmerkingen: