zaterdag 13 mei 2017

Databank erfgoed Nederlandse biercultuur online beschikbaar

Het moet de ultieme website worden voor de talloze liefhebbers van gewone en speciaal bieren. Begin dit jaar is de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur opgericht. Het doel van deze stichting is om het erfgoed van de Nederlandse biercultuur te beschrijven, te behouden en te promoten. Als onafhankelijke informatiebron bundelt de stichting de kennis van bierbrouwers, biersommeliers, bierschrijvers, bierverzamelaars en bierliefhebbers nu in haar website www.nederlandsebiercultuur.nl.

Als reden om de databank en website te beginnen wordt het volgende verklaard: 'Al langere tijd zijn er vele initiatieven om gegevens over de Nederlandse biercultuur te verzamelen en bij te houden in databanken en websites, meestal op vrijwillige basis. Vorig jaar hebben we de koppen bij elkaar gestoken en de krachten gebundeld. Dat heeft geleid tot de oprichting van de stichting. Wij onderhouden gezamenlijk een online register met informatie over de Nederlandse biercultuur in de meest brede zin van het woord. Voor brouwerijen in Nederland vormt de website een handig archief. En voor iedereen die meer wil weten over de Nederlandse biercultuur staat de online databank vol met statistieken, historische gegevens, trends en beschrijvingen van Nederlandse biertypen.'


Ik ben zelf verzamelaar van bieretiketten en ben aan het grasduinen gegaan in de database. De databank lijkt behoorlijk compleet op het gebied van bestaande of nog niet zo lang geleden opgeheven brouwerijen. Er is ook veel achtergrondinformatie toegevoegd over betreffende brouwerijen. Als we verder teruggaan in de geschiedenis zijn er nogal wat hiaten. Ook worden geen afbeeldingen van etiketten weergegeven. Op andere sites van verzamelaars vind je die vaak wel. Toch is er veel te vinden. Het is een goed initiatief om de krachten te bundelen en de website bestaat pas sinds deze week. Er zal ongetwijfeld nog veel worden toegevoegd.

Geen opmerkingen: