zaterdag 19 januari 2019

Voorouders bij het spoor gewerkt? Gegevens staan nu online


Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Grote kans dat je ze nu terugvindt bij Het Utrechts Archief. Daar zijn onlangs de gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920 op de website gepubliceerd.

Ga om te zoeken naar deze webpagina. Klik in de tekst op Personeelsregisters voorgangers NS. Je komt dan hier terecht. Vul in het zoekscherm een naam in. Er volgt dan een uitgebreider zoekscherm. Hoe meer gegevens je invult hoe sneller je op de juiste naam komt. Kijk naar het volgnummer om naar de juiste plek in het register te gaan.
Nemen we als voorbeeld Jan de Groot, de broer van mijn grootvader. Zoeken op deze naam levert zo'n 20 treffers op. Gelukkig weet ik dat hij in 1880 in Zwolle geboren is. De geboortedata staan achter de namen vermeld. Zo heb ik hem snel gevonden. De informatie die tevoorschijn komt is verrassend. Het enige dat ik van hem weet is dat hij machinist was. Nu blijkt dat hij een slechts een paar jaar ondermachinist was, de rest van zijn loopbaan verdiende hij de kost als bankwerker, ploegbaas en onderbaas bij de spoorwegen. Hij verdiende in 1931 23,44 per week, dus 1220,- per jaar. Zijn zwager die bureaureferent (commies) bij de spoorwegen was blijkt in datzelfde jaar 3395,- per jaar te hebben verdiend.
Op de kaarten staan ook beloningen en straffen. Jan de Groot werd in 1909 beloond met 5 gulden wegens betoonde oplettendheid op 20 juli 1909. Hij werd ook gestraft. Van 6 tot 16 april 1903 werd hij geschorst wegens deelname aan de spoorwegstaking. Er werd ook aangetekend dat bij een eventueel promotievoorstel met deze werkstaking rekening zal worden gehouden. Zo kom je aardige dingen te weten over je voorouders met behulp van deze databank.


Geen opmerkingen: