zaterdag 9 februari 2019

Bijzondere websites als winnaars Geschiedenis Online Prijs


In de Koninklijke Bibliotheek (KB) is afgelopen donderdag voor de tiende keer de Geschiedenis Online Prijs uitgereikt. De jury, met historicus Daniela Hooghiemstra als voorzitter, heeft de online presentatie Handelaar in slaven bekroond als beste historische website. Deze website van het Zeeuws Archief toont aan de hand van een oud scheepslogboek een belangrijk en controversieel verhaal. “De makers laten zien hoe toegankelijk eeuwenoude archiefstukken kunnen zijn. Het verhaal is feitelijk, informatief, niet sentimenteel en toch bloedstollend”, zegt het juryrapport.
De jury zette twee websites op een gedeelde tweede plaats: de website van de Anne Frank Stichting en My Inner Victorian. Over de Anne Frank Stichting meldt de jury dat hier kosten noch moeite gespaard zijn en een topproduct is geleverd. My inner Victorian, een blog over de negentiende eeuw is het werk van 'Josephine', die alleen over haar zelf vertelt dat ze 35 jaar is en in de Randstad woont. De jry noemt haar blog 'niet technisch vernieuwend, maar inhoudelijk sterk en inspirerend'. De professionele en kapitaalkrachtige erfgoedinstelling en het enthousiaste individu hebben ieder op hun manier een bijzondere prestatie geleverd, aldus de jury.
Bron: Koninklijke Bibliotheek

Publieksprijs
Met die publieksprijzen is het toch altijd een beetje van wie is het handigst met promotie om zoveel mogelijk mensen op jouw website te laten stemmen. De stemmen komen meestal uit eigen kring. Aan de andere kant, wanneer je in de top 3 terechtkomt dan moet je website toch wel de moeite waard zijn. En dat is in dit geval ook zo. De eerste, tweede en derde plaats behaalden respectievelijk Erfgoed 's Hertogenbosch, de animatie Haarlem in Vogelvlucht en Rooynet, het digitaal geheugen van Venray.
De website van Vereniging de Ommerschans werd vierde. De makers voelden zich ook prijswinnaar als 'beste ongesubsidieerde website' bij deze verkiezing.

Geen opmerkingen: