vrijdag 1 januari 2021

Hoe politiek divers waren de talkshowtafels in 2020? Yesilgöz, Hoekstra en Asscher meest gevraagd.

Het Twitteraccount Diversiteitswatch monitort politieke diversiteit in talkshows/praatprogramma's. Dat doen zij door de gasten te tellen en in te delen naaar politieke partij. Niet alleen Tweede Kamerleden en ministers worden geteld maar ook bijv. burgemeesters of andere bestuurders.
Hieronder is aangegeven hoe vaak gasten met een bepaalde politieke kleur zijn aangeschoven bij talkshows en andere praatprogramma's. Het is logisch dat vertegenwoordigers van regeringspartijen vaker aan tafel zitten, al was het maar omdat ministers vaak hun beleid komen toelichten, vooral als er problemen zijn. Hier rekening mee houdend valt het grote aantal PvdA'ers op, dat in talkshows verschijnt. Zij zitten niet in de regering en staan momenteel nog op 9 zetels. Wat ook opvalt is dat de flankpartijen, zowel ter linker- als ter rechterzijde, nauwelijks aan bod komen.

Klik op afbeelding voor vergroting.

De cijfers zijn afkomstig van Diversiteitswatch. Kijk op Twitter bij @MOptredens. Hier vind je nog veel meer cijfers. Voor de volledigheid heb ik Goedemorgen Nederland van WNL toegevoegd en onder overige een aantal programma's samengevoegd als De Vooravond, NieuwsUur etc. waar maar af en toe een politieke gast verschijnt.

Meest gevraagde politici
Hier is enig voorbehoud gepast. We weten bijv. niet hoe vaak Geert Wilders (PVV) is gevraagd maar de uitnodiging afsloeg. Bepaalde personen treden heel vaak op in bepaalde programma's. Zo was Dilan Yesilgöz (VVD) 11x aanwezig bij Goedemorgen Nederland en was Gert-Jan Segers met 11x de meest gevraagde politicus bij Op1. De Jonge (zorg), Hoekstra (financiën) en Keijzer (bedrijven) speelden een cruciale rol in de corona-crisis, hetgeen mede hun hoge plek op de lijst verklaart. De lijst:
1. Dilan Yesilgöz (VVD-Tweede Kamer) 21x
Wopke Hoekstra (CDA-minister) 21x
Lodewijk Asscher (PvdA-Tweede Kamer) 21x
4. Sigrid Kaag (D66-minister) 20x
5. Henk Krol (50Plus, Partij voor de Toekomst, Lijst Henk Krol) 19x
Rob Jetten (D66-Tweede Kamer) 19x
Gert-Jan Segers (Christen Unie-Tweede Kamer) 19x
8. Han ten Broeke (VVD-oud Tweede Kamerlid) 18x
9. Mona Keijzer (CDA-minister) 17x
10. Hugo de Jonge (CDA-minister) 16x

1 opmerking:

Anoniem zei

Heel interessant ! Bedankt.