zaterdag 5 juni 2021

Groot deel van Overijssel-Collectie van Rijnbrink naar Athenaeumbibliotheek en Historisch Centrum Overijssel

Gelukkig was ik enigszins voorbereid, anders had ik langer dan een paar seconden achter mijn oren gekrabt toen ik dit bericht las. Vanaf 1976 tot 2015 behoorde het beheer van de Overijssel Collectie tot één van mijn taken. Rijnbrink brengt de Overijssel Collectie gedeeltelijk (de boeken) onder bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer, het overige materiaal (kaarten, affiches, pamfletten, grammofoonplaten, manuscripten, brochures, kranten etc.) gaat naar het HCO in Zwolle. Zo'n tien jaar geleden waren al alle boeken van voor 1900, waarvan in de Overijssel Collectie een uniek exemplaar (het enige in Overijssel) aanwezig was, overgebracht naar het HCO.

Afbeelding: In de jaren 80 werden catalogi uitgegeven van het bezit van de Overijssel Collectie.

Voor wie het niet allemaal bijgehouden heeft, Rijnbrink is voortgekomen uit de fusie tussen twee provinciale bibliotheekcentrales: Biblioservice Gelderland en de Overijsselse Bibliotheekdienst (OBD). De nadruk is steeds meer komen te liggen op advisering van bibliotheken, onderwijs, muziekverenigingen en cultuuraanbieders, zoals de website vermeldt. Daarbij is de vroegere rol van aanbieder van collecties voor schoolbibliotheken, wisselcollecties en een grote achtergrondcollectie, waar de Overijssel Collectie deel van uitmaakte, steeds kleiner geworden. De huidige ontwikkeling t.a.v. de Overijssel Collectie lag dan ook in de lijn der verwachting.

Het is mooi dat uit het boekenbezit van de Overijssel Collectie vanaf 1900 telkens een exemplaar van elke titel behouden blijft voor de uitleencollectie van Rijnbrink, zodat iedereen deze boeken in de eigen bibliotheek kan blijven aanvragen en lenen. Wel vraag ik me af wat er gebeurt met nieuw te verschijnen uitgaven. Worden deze nog door Rijnbrink aangeschaft, of ligt hier een taak voor lokale bibliotheken om alert te zijn op lokale uitgaven.

Kijk hier voor het bericht over de samenwerking tussen Rijnbrink, Athenaeumbiliotheek en HCO op het gebied van historische literatuur.

Afbeelding: Flyer die destijds werd uitgedeeld aan bezoekers van de Overijssel Collectie, bij lezingen etc.

1 opmerking:

marcel350 zei

Dag Toon,

Rijnbrink blijft € 6.000 per jaar uitgeven aan de opbouw van de Overijssel Collectie.
Die boeken die 10 jaar niet zijn uitgeleend gaan dan naar Athenaeum of HCO. Daarmee voorkom je dat 3 organisaties dezelfde boeken blijven aanschaffen