donderdag 11 augustus 2022

Krant uit 17e eeuw nu te lezen in 'normaal' Nederlands

Een klooster beroofd door drie nonnen. De slingerklok blijkt een nieuwe ontdekking. En wie heeft toch de burgemeester van Weesp vermoord? Dit zijn maar een paar van de onderwerpen in de krantenartikelen uit de 17e eeuw. Die zijn nu voor iedereen digitaal te lezen.

Maar liefst 150 vrijwilligers zijn bezig geweest om dertien kranten uit de 17e eeuw over te typen en te vertalen naar het hedendaagse Nederlands. Dat kon niet door computers gedaan worden omdat de kwaliteit van het papier niet altijd goed is, de artikelen nog in echt oud-Nederlands geschreven waren en overtikken bleek de beste optie.

De kranten werden destijds goed gelezen. Veel mensen konden het al lezen. En over de taal die in de couranten gebruikt werd, was constant discussie. Uiteindelijk is het Standaardnederlands daar ook ontstaan.
Je kunt hier zoeken. Ik heb gezocht op Zwolle, Deventer, Almelo. Dat gaf al heel wat treffers. Bij 'Overijssel' b.v. wordt gezocht op vier verschillende schrijfwijzen. De artikelen zijn goed leesbaar, maar eerlijk gezegd mis ik de vertaling naar hedendaags Nederlands. Maar dat kan aan mij liggen.

Kik hier voor de bron van dit verhaal.

Geen opmerkingen: