donderdag 13 oktober 2022

Op 21 oktober verschijnt Aktie! Vijftig jaar activisme in Twente.

Op 21 oktober verschijnt Aktie! Vijftig jaar activisme in Twente. Auteur is journalist-historicus Marco Krijnsen, die al vele publicaties op zijn naam heeft staan.

Jan de Jongh en Jean Rouwet
Het verhaal begint rond 1970 toen de opstandige studentenpastor Jan de Jongh zich in Enschede vestigde en de uit het Zuid-Limburgse Bunde afkomstige boerenzoon Jean Rouwet via de KU Nijmegen in Hengelo neerstreek om een afdeling op te richten van de KEN/ml, ruim een jaar later omgedoopt tot SP. Beiden zouden full time actievoerder worden en vormen in het boek een rode draad tussen de beschrijvingen door van acties die gevoerd zijn rond o.a. de UCN, Signaal, Eternit (asbest), AKZO (chloortransporten) etc.

Jan Heerdink
Eén naam moet apart vermeld worden. Jan Heerdink was al voor 1970 vanuit het toen landelijk bekende jongerencentrum Fashion (zie ook het boek Jatti van Marco Krijnsen) politiek actief en zou dat tot zijn overlijden in 2021 blijven. Hij schonk zijn nalatenschap aan de SP. Mede met dit geld kon het boek geschreven en gepubliceerd worden. Jan had in zijn Fashion-tijd de bijnaam Jantje TBF. TBF stond voor Twents Bevrijdingsfront. Om te lezen hoe dat allemaal in elkaar steekt, moet u het boek kopen.

Je kunt het boek bestellen via uitgeverij Rogeko. Doe je dat voor 21 oktober dan ontvang je het met korting.
Foto: Jan Heerdink loopt op het Binnenhof premier Lubbers en minister Kok tegen het lijf. Zijn boodschap is duidelijk.

Geen opmerkingen: