maandag 14 november 2022

Nationaal Onderwijsmuseum maakt erfgoed collectie (schoolplaten en andere illustraties) digitaal beschikbaar

Afbeelding: B. Bueninck. Een gezicht in Giethoorn. 1913.

Onlangs maakte het Nationaal Onderwijsmuseum een unieke collectie digitaal beschikbaar via collectienederland.nl. De 20e -eeuwse collectie Oud Goud die door uitgeverij Noordhoff zorgvuldig is bewaard, is in 2009 in langdurige bruikleen gegeven aan het Onderwijsmuseum. Een rijkdom aan bijzondere illustraties en schoolplaten die in het onderwijs in de loop der tijd zijn gebruikt. Voor velen een nostalgisch feest der herkenning, voor anderen een eerste kennismaking met de verbeeldingskracht en het vakmanschap van bekende Nederlandse illustratoren. Dat meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

De collectie bestaat uit zo’n 25.000 afbeeldingen, gemaakt van ca. 1900 tot 1970. Het betreft unieke originele illustraties; hoofdzakelijk pen- en potloodtekeningen, maar ook aquarellen en olieverfschilderijen. Honderden illustratoren zijn vertegenwoordigd, waaronder bekende namen als Marinus Adrianus Koekkoek, Johan Herman Isings, Johan Gabriëlse en Cornelis Jetses.

Zie verder het artikel op de website Nationale Onderwijsgids en kijk hier om te zoeken in de collectie.
Lang alles is nog niet gedigitaliseerd. Door te zoeken met een blanco zoekbalk krijg je 150 resultaten, die overigens wel de moeite waard zijn om te bekijken. Misschien doe ik het niet goed en is er meer te vinden.

Geen opmerkingen: