woensdag 15 maart 2023

Hoe vaak waren vertegenwoordigers van politieke partijen te gast in talkshows in 2023. VVD, CDA, D66, PvdA, BBB en JA21 zijn populairst bij redacties.

Het Twitteraccount Diversiteitswatch (@MOptredens) monitort politieke diversiteit in talkshows waarin actualiteiten worden besproken. Dat doen zij door de gasten te tellen en in te delen naar politieke partij.
Hieronder is aangegeven hoe vaak gasten met een bepaalde politieke kleur zijn aangeschoven bij betreffende talkshows.
Door het genoemde Twitteracount worden de gasten bij Op1, Jinek, Khalid en Sophie en Buitenhof bijgehouden. Zelf heb ik daar de WNL programma’s Goedemorgen Nederland en WNL op Zondag aan toegevoegd.

Aantal optredens politici vanaf 1 januari 2023 (klik op afbeelding voor vergroting)


Programma’s waarin incidenteel politieke gasten verschijnen zijn bij dit overzicht niet meegeteld. Denk aan HLF8, VI, Nieuwsuur, 1Vandaag, Humberto etc. Met name Caroline van der Plas en in iets mindere mate Joost Eerdmans konden hier vaak hun mening verkondigen. Zo trad Caroline van der Plas op 7 maart op in drie programma's: Khalid en Sophie, Veronica Inside en SBS Shownieuws.
Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland neem ik niet serieus vanwege het promoten van complottheorieën. Waren de gasten van dit programma meegeteld dan had dit het aantal optredens van partijen op de rechterflank omhoog gekrikt in dit overzicht.

Geen opmerkingen: