vrijdag 23 juni 2023

A History of Pop(ular) Music (151): Country Joe & the Fish - I Feel Like I'm Fixin' to Die Rag (1966)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Jongeren die in verzet komen tegen de levenswijze van volwassenen. Het is van alle tijden. Dat kwam niet alleen tot uiting in de muziek. De rock ‘n’ roll bracht nozems met vetkuiven voort. De Beatles brachten een culturele omslag, die zich onder meer uitte op het gebied van kleding en haardracht en die uiteindelijk uitmondde in de flower power en het hippiedom. Vanaf 1966 verscheen ook een politieke component ten tonele. In Nederland had je Provo. In de USA en Europa waren het de studenten (Berkeley, Sorbonne) die protesteerden tegen de Vietnam-oorlog en opkwamen voor democratisering van onderwijs en maatschappij.
Joseph ‘Country Joe’ McDonald (USA,1942) was mede beïnvloed door de politieke teksten van Woody Guthrie. Met zijn toenmalige band Country Joe & the Fish bracht hij in 1966 het nummer I feel like I’m fixin’ to die rag uit, een protestsong tegen de Vietnam-oorlog. De song kreeg vooral bekendheid als gevolg van de Woodstock-film.
Country Joe & the Fish was onderdeel van de ‘Frisco Scene’, een aantal bands die psychedelische muziek maakten. Maar daarover later meer.

Geen opmerkingen: