donderdag 24 augustus 2023

A History of Pop(ular) Music (161): Jimi Hendrix - Purple Haze (1967)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Jimi Hendrix (1942-1970) was een Amerikaans gitarist die in 1967 in Engeland (en later in de rest van de wereld) doorbrak met zijn Jimi Hendrix Experience, met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell.
Hans van Westen schrijft in zijn ‘Beknopte geschiedenis van de populaire muziek’: ‘Met Hendrix (en tegelijkertijd The Cream) nam de heavy rock of hard rock een aanvang. De gitaarstijl van Jimi Hendrix lag in het verlengde van de lijn B.B. King en Eric Clapton. De persoonlijke stijl van Jimi Hendrix werd maatstaf voor alle heavy-rock gitaristen na hem. De heavy rock viel op door het grote geluidsvolume, de bluesy gitaarsolo’s en het langzame tempo, waardoor de drummer de gelegenheid kreeg de accenten in zijn drumspel op te vullen met versieringen. De functie van bas en drums ontsteeg die van begeleidingselement. Improvisatie ging nu voor het eerst in de popmuziek een rol spelen. Op twee manieren werd het gitaargeluid nog verder uitgebreid: door een vervormingspedaal en door overversterking (fuz).’
Jimi Hendrix wordt tot de meest virtuoze gitaristen aller tijden gerekend. Hij oefende dan ook dagelijks minstens 8 uur. Jimi Hendrix behoort tot de Club van 27, popmusici die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Over de precieze oorzaak van zijn dood wordt nog steeds gespeculeerd. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het innemen van slaappillen en drank hem fataal zijn geworden.

Geen opmerkingen: