vrijdag 28 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (229): Uriah Heep - Easy Livin' (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin, Bad Company, Wishbone Ash, Uriah Heep, Britse bands die vooral veel geluid maakten. De een ging wat meer de symphonische kant uit, de ander de richting van de progressive rock, of had een bluesachtergrond. Ze worden allemaal gerekend tot de vroege hardrock. Uriah Heep produceerde een mengeling van harde gitaar- en orgelklanken met de stem van zanger David Byron daar nog bovenuit. Kenmerkend waren ook de meerstemmige backing vocals. Uriah Heep moest het hebben van optredens, niet van hits. Maar het nummer Easy Livin’ deed het juist in Nederland heel goed.

woensdag 26 juni 2024

A.s. zondag boekenmarkt in Steenwijk

Liefhebbers van boeken en strips kunnen zondagmiddag 30 juni terecht tijdens de boekenmarkt in Steenwijk. Op de Markt staan van 13.00 tot 17.00 uur meer dan 50 kramen.
Lees hier verder.

vrijdag 21 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (228): Steely Dan - Do It Again (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Steely Dan, met gitarist Walter Becker (1950-2017) en zanger/toetsenist Donald Fagen (1948) had een beperkte groep trouwe fans. Hun muziek, gekenmerkt door jazz-invloeden was voor fijnproevers. Ze maakten tussen 1972 en 1980 zeven door muziekrecensenten goed ontvangen albums. In 1982 maakte Donald Fagen zijn succesvolle soloalbum The Nightfly. Steely Dan had tussen 1993 en 2000 en tussen 2007 en 2017 nog een tweede en derde leven tot aan de dood van Walter Becker.
Steely Dan had enkele bescheiden hits, zoals Do It Again uit 1972.

donderdag 20 juni 2024

Grote Veluwse boekenmarkten in Elspeet in juli en augustus

PERSBERICHT

Veluwse Boekenmarkten in juli en augustus
Op 20 en 27 juli en op 3 en 10 augustus worden ook dit jaar weer de traditionele Grote Veluwse Boekenmarkten georganiseerd in Elspeet op de Schapendrift. Op 10 augustus zullen er naast het normale aanbod ook heel veel aanbiedingen zijn. Al meer dan 25 jaar wordt de Schapendrift 4 zaterdagen veranderd in een boeken eldorado. Deze markten die traditioneel in de zomerweken plaatsvinden genieten grote bekendheid bij zowel de plaatselijke bevolking als bij toeristen.
Diverse standhouders (uit heel Nederland) komen deze dagen hun boeken aan de man brengen. Het aanbod is heel divers. Van kinderboeken, prentenboeken, romans tot topografische boeken. Maar ook vindt u/jij hier hedendaagse theologische boeken tot zeer oude werken. Op zoek naar een vakantieboek voor een kleine prijs? Ook die vindt u/jij daar! Kortom de markt voor de lezer en verzamelaar.
Dit jaar is de boekbinder ook weer van de partij. Heeft u kapotte boeken of jaargangen die u (opnieuw) in wilt laten binden? Vraag vrijblijvend prijsopgaaf bij deze standhouder. Wilt u weten wat een oude Bijbel of boek waard is? Diverse standhouders kunnen u dat haarfijn vertellen.

De boekenmarkt is voor het publiek toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie of voor de verkoop van uw overtollige boeken kunt u contact opnemen met van der Wal boeken. Tel 0184-684808 / 0639479666 cvdwal@kliksafe.nl

woensdag 19 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (227): Leo Kottke - Louise (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Leo Kottke (1945) is een Amerikaanse virtuoze akoestische gitarist. Ondanks fysieke problemen (ernstige gehoorschade en een niet goed functionerende hand) treedt hij nog steeds op. Zijn nummers zijn voor het grootste deel instrumentaal, omdat hij zelf vindt dat hij niet kan zingen. Kottke verwierf geen grote bekendheid, maar over zijn muzikale klasse zijn zijn fans het wel eens.
In 1972 verscheen het album Greenhouse, waarop twee nummers met zang: Tiny Island en Louise.

dinsdag 18 juni 2024

Lees hier alles over het onderzoek naar de kloosterbegraafplaats van De Goede Herder in Almelo

Momenteel wordt door de VPRO de documentaire-serie Meisjes van De Goede Herder van Britta Hosman op NPO2 uitgezonden. Kijk ook hier. De serie is terug te kijken via NPO Start.
In de serie vertellen drie vrouwen hoe ze in de jaren zestig in kloosters van de Zusters van de Goede Herder terechtkwamen, waar ze onder strenge omstandigheden hard moesten werken, zonder daarvoor betaald te worden.

In de serie komt ook de voormalige kloosterbegraafplaats in Almelo aan de orde. In opdracht van de Gemeente Almelo hebben de Overijssel Academie en Het Oversticht onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de kloosterbegraafplaats De Goede Herder in Almelo. Het doel van het onderzoek was vast te stellen wie er op deze begraafplaats begraven liggen en wat er in de afgelopen decennia met de begraafplaats is gebeurd. Hiervoor zijn zowel geschreven bronnen geraadpleegd als getuigen geïnterviewd. Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat er 218 personen zijn begraven en dat de ruiming van het kerkhof onvolledig is geweest. Op basis van deze bevindingen heeft de gemeente besloten om de ruiming alsnog volledig uit te voeren.

Lees meer over het uitgevoerde onderzoek en bekijk het rapport.

Zie ook het pas verschenen boek 'De meisjes van de Goede Herder' van Christel Don.

[Bron: Overijssel Academie]

zaterdag 15 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (226): Mort Shuman - Le Lac Majeure (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Mort Shuman (1938-1991) was een Amerikaanse componist, tekstschrijver en zanger. Al op jonge leeftijd schreef hij songs voor Elvis Presley, The Drifters en anderen. Hij raakte bevriend met Jacques Brel, vertaalde een aantal van zijn nummers en schreef er een musical omheen die een enorm succes werd in New York. Shuman werd populair in Frankrijk en ging in 1970 in Parijs wonen, waar hij ook Le Lac Majeure schreef.
Le Lac Majeure lijkt een ode aan het Zwitsers-Italiaanse Lago Maggiore, maar is in werkelijkheid geïnspireerd op een gebeurtenis uit 1874 waarbij de anarchist Michail Bakoenin, na het deelnemen aan een opstand in Bologna, een poging deed om via Locarno aan het Lago Maggiore (Le Lac Majeur in het Frans) te vluchten. De openingszin Il neige sur le Lac Majeur verwijst niet naar sneeuw, maar naar een groot vuurwerk dat Bakoenin daar ter herinnering aan zijn overleden vrouw op de oevers van het meer zou hebben laten ontsteken.

woensdag 12 juni 2024

Nieuwe podcast: 'Dat smaakt naar Meertens'

In de nieuwe podcast 'Dat smaakt naar Meertens' nemen makers Michiel van de Weerthof en Lot Broos je mee op een zoektocht naar antwoorden op veelgestelde vragen. Is ‘hun hebben’ fout Nederlands? Zijn complottheorieën iets van de coronatijd? Waarom zijn zoveel vrouwelijke carnavalsoutfits zo bloot?

Kijk hier voor meer informatie en voor de eerste aflevering van de podcast.

dinsdag 11 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (225): Roberta Flack - The First Time Ever I Saw Your Face (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Roberta Flack (1937) had al een stevige muzikale achtergrond met jazz en klassiek repertoire voordat ze in de popmuziek verzeild raakte. Ze is beroemd geworden met Killing Me Softly with His Song, Maar een jaar eerder zong ze het niet minder fraaie The First Time Ever I Saw Your Face. Dit nummer was geschreven door Ewan MacColl, een man met een bijzonder levensverhaal en schrijver van zo’n 300 (folk)songs, waaronder Dirty Old Town. Ook het leven van zijn dochter Kirsty MacColl was bijzonder en eindigde tragisch.
Voor The First Time Ever I Saw Your Face ontving MacColl de Grammy Award voor Song of the Year. Lees hier meer over de achtergrond van dit nummer.

maandag 10 juni 2024

Slag bij Harculo uit 1224 vindt a.s. zaterdag opnieuw plaats

Dit jaar is het op de kop af 800 jaar geleden dat de bisschop Otto II van Lippe opstandige Zwolse ridders met zijn leger een lesje wilde leren. De ridders, o.l.v. de roofridders Van Voorst tot Voorst, hadden Sallandse boeren opgestookt om solidair te zijn. In Harculo kwam het tot een veldslag. De Sallanders bewapend met hooivorken, bijlen en lange messen hadden zich verschanst achter een lage wal, maar waren geen partij voor de ervaren krijgslieden van de bisschop.

Deze slag willen organisatoren Mink de Vries en René van den Have graag naspelen in Harculo met inwoners van Zwolle Zuid (bisschoppelijk leger) en inwoners van Zuthem, Harculo, Schelle, Oldeneel, Windesheim en Herxen (het boerenleger). Lees hier verder.

Kijk ook op deze website.

vrijdag 7 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (224): Creedence Clearwater Revival - I Put a Spell on You (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Creedence Clearwater Revival had een uniek geluid. Het album Cosmo’s Factory wordt tot de klassiekers gerekend. John Fogerty schreef vrijwel alle hits. Hij drukte een (te) zwaar stempel op de band, hetgeen ook de reden was van de breuk in 1971.
I Put a Spell on You was een song van de Amerikaanse blueszanger Screamin’ Jay Hawkins, ook opgenomen in dit overzicht. CCR maakte van het bluesnummer een stevige en uitgesponnen rockvariant en nam het op voor hun eerste titelloze album uit 1968. Vier jaar later werd het pas een hit.

donderdag 6 juni 2024

Online voorjaarsnummer van Bulletin Kunsthistorici over Erfgoed en Monumenten

De Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) heeft een speciaal voorjaarsnummer samengesteld met artikelen over onder meer de herbestemming van eeuwenoude kerken en nieuwe toepassingen voor gebouwd erfgoed. Het tijdschrift is hier te downloaden.

woensdag 5 juni 2024

A History of Pop(ular) Music (223): America - A Horse with no Name (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. America was een Amerikaanse folkrockband, die werd opgericht in Engeland door Dan Peek, Gerry Beckley en Dewey Bunnell, zonen van in Engeland verblijvende Amerikaanse legerofficieren.
A Horse with no Name werd geschreven door zanger/gitarist Dewey Bunnell. Hij werd geïnspireerd door de woestijnachtige gebieden in Arizona en New Mexico die hij in zijn jeugd met zijn familie doorkruist had. Hij verklaarde later de tekst als ‘a metaphor for a vehicle to get away from life's confusion into a quiet, peaceful place’. Enkele radiostations weigerden het nummer te draaien omdat zij een verborgen verheerlijking van drugs vermoedden.

dinsdag 4 juni 2024

Nieuw nummer verschenen van gratis online Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het is alweer bijna een maand geleden, maar ik wil er toch graag op wijzen dat het mei-nummer van het Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verschenen is en gratis te is te downloaden. Het gaat over allerlei onderwerpen die spelen op het gebied van erfgoed.

Download hier het nieuwe nummer.