dinsdag 18 juni 2024

Lees hier alles over het onderzoek naar de kloosterbegraafplaats van De Goede Herder in Almelo

Momenteel wordt door de VPRO de documentaire-serie Meisjes van De Goede Herder van Britta Hosman op NPO2 uitgezonden. Kijk ook hier. De serie is terug te kijken via NPO Start.
In de serie vertellen drie vrouwen hoe ze in de jaren zestig in kloosters van de Zusters van de Goede Herder terechtkwamen, waar ze onder strenge omstandigheden hard moesten werken, zonder daarvoor betaald te worden.

In de serie komt ook de voormalige kloosterbegraafplaats in Almelo aan de orde. In opdracht van de Gemeente Almelo hebben de Overijssel Academie en Het Oversticht onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de kloosterbegraafplaats De Goede Herder in Almelo. Het doel van het onderzoek was vast te stellen wie er op deze begraafplaats begraven liggen en wat er in de afgelopen decennia met de begraafplaats is gebeurd. Hiervoor zijn zowel geschreven bronnen geraadpleegd als getuigen geïnterviewd. Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat er 218 personen zijn begraven en dat de ruiming van het kerkhof onvolledig is geweest. Op basis van deze bevindingen heeft de gemeente besloten om de ruiming alsnog volledig uit te voeren.

Lees meer over het uitgevoerde onderzoek en bekijk het rapport.

Zie ook het pas verschenen boek 'De meisjes van de Goede Herder' van Christel Don.

[Bron: Overijssel Academie]

Geen opmerkingen: