dinsdag 23 juli 2024

A History of Pop(ular) Music (235): Lynsey de Paul - Sugar Me (1972)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Er ligt persoonlijke voorkeur ten grondslag aan het opnemen van dit nummer in de lijst. Toch is de zangeres die één grote hit scoorde belangrijker geweest dan algemeen bekend is.
Lyndsey Monckton Rubin (1948-2014), artiestennaam Lynsey de Paul was zeer veelzijdig.
Haar naam, die een Joodse achtergrond vermoedde, werd in 1972 (aanslagen Munchen) veranderd in de Paul, waarbij de toevoeging ‘de’ ontleend was aan de naam van haar Nederlandse moeder Meta de Groot.
Ze had al nummers geschreven voor anderen, o.a. voor de Fortunes, toen ze in 1972 zelf Sugar Me uitbracht. Deze song met een multi-interpretabele tekst werd een grote hit in heel Europa en vooral in Nederland, waar het 5 weken de hitlijsten aanvoerde. Ze bleef tot 1977 nummers uitbrengen, die meestal goed scoorden. In 1977 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival – ze werd 2e. Daarna was ze producer, (musical)actrice en TV-presentatrice. Ook bleef ze songs schrijven voor anderen. Lynsey de Paul overleed in 2014 op 66-jarige leeftijd geheel onverwacht aan een hersenbloeding.

Geen opmerkingen: