donderdag 12 september 2024

A History of Pop(ular) Music (243): Dr. John the Night Tripper - Such a Night (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Malcolm John (Mac) Rebennack Jr. (1941-1919) had al in verschillende bands gespeeld, toen hij eind jaren zestig voor zichzelf begon onder de naam Dr. John the Night Tripper. De naam had hij ontleend aan een legendarische voodoo-dokter. Uitgedost in extravagante kostuums speelde hij op piano een mix van blues, boogiewoogie en rock-‘n-roll, onderbroken door voodoo-ritmes en bezwerende gezangen. In 1973 bracht hij het album In the Right Place uit, waarop Right Place Wrong Time en Such a Night stonden.
In Nederland werd Dr. John bekend door zijn optreden op Piknik, door Jan Donkers ‘Klein Woodstock’ genoemd, een festival-achtig muziekprogramma dat door de VPRO live werd uitgezonden.

woensdag 11 september 2024

Erfgoedstem Special: bekijk alle te bezoeken monumenten en activiteiten op 14 en 15 september

Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend gratis hun deuren voor publiek. Zo kun je ongestoord binnenkijken op plekken waar je anders nooit zou komen.

Dit jaar krijgt het erfgoed van Routes, netwerken en verbindingen extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten. Er worden in Nederland ca. 6.000 monumenten opengesteld. Ook worden er veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen.
Kijk hier voor alle open monumenten en activiteiten in Nederland en kijk hier voor de aanraders.
Kik ook op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

dinsdag 10 september 2024

A History of Pop(ular) Music (242): Allman Brothers Band - Ramblin' Man (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. De Allman Brothers Band bracht voornamelijk bluesrock, die vanwege de herkomst van de groep in de platenbakken gerangschikt werd onder de ‘southern rock’. De kern van de groep werd gevormd door de broers Duane en Gregg Allman en Dicky Betts. De Allman Brothers Band werd een cultgroep met een vaste schare trouwe aanhangers. De band schuwde het experiment niet en hield tijdens optredens vaak lange jamsessies waarbij ook uitstapjes naar de jazz werden gemaakt.
De bezetting wisselde in de loop van de jaren mede door twee fataal afgelopen motorongelukken van Duane Allman en bassist Berry Oakley.
Hun bekendste LP werd Brothers and Sisters, waarop twee klassiekers staan: het instrumentale nummer Jessica en het door Dicky Betts geschreven Ramblin’ Man. Betts zong dit nummer in countryrock style en speelde ook lead-gitaar.

vrijdag 6 september 2024

Open dagen IJssellinie (Olst) op 7 en 21 september

De IJssellinie houdt weer open dagen. Op 7 en 21 september worden de geheimen van de IJssel weer ontrafeld. De IJssellinie moesten tussen 1951 en 1964 het achterland van de IJssel veilig houden. Lees hier verder.

Kijk ook op de website van de IJssellinie over tijd en plaats van de rondleidingen op 7 en 21 september.