dinsdag 17 september 2024

Twee boeken over de Twentse wielercoryfeeën Herman Snoeijink en Jos Lammertink

Heel bijzonder dat bijna tegelijkertijd twee boeken verschijnen over twee Twentse wielrenners die indruk gemaakt hebben. Herman Snoeijink schreef in corona-tijd zijn memoires onder de titel Heilig vuur en Gijs Eijsink schreef De reus van Wierden over Jos Lammertink.
Herman Snoeijink - Heilig vuur
Herman Snoeijink was jarenlang Nederlands beste amateur-wielrenner. Hij boekte maar liefst 365 overwinningen. Een profcontract heeft hij altijd afgeslagen. Hij hechtte teveel aan zijn beroep (docent in het basisonderwijs en later VMBO) om dat eraan te geven. Zo bleef hij het voor de klas staan combineren met het wielrennen. Later was hij ook nog bondscoach en ploegleider, maar hij deed het er altijd bij.
Ik heb het boek nog niet gelezen maar ga het als wielerliefhebber wel kopen. Nog even kijken hoe ik eraan kan komen.
Gijs Eijsink maakte een biografische schets van Herman Snoeijink op Wie Is Wie in Overijssel.
Kijk voor nieuws over het boek van Herman Snoeijink hier en hier.
Gijs Eijsink - De reus van Wierden. Het hartverscheurende (wieler)leven van Jos Lammertink
Jos Lammertink won in zijn jeugd alles wat er maar te winnen was. In 1980 werd hij prof en fietste onder meer enkele jaren bij de Panasonic ploeg van Peter Post. Als prof boekte hij 38 overwinningen, waaronder twee etappes in de Vuelta, etappes in diverse andere meerdaagse wedstrijden, Kuurne-Brussel-Kuurne en het NK in 1986. Een zware val in de Tour de France van datzelfde jaar is hij niet echt meer te boven gekomen. Lammertink had een nog veel grotere palmares kunnen hebben als hij al in 1981 niet getroffen was door de Ziekte van Pfeiffer. Door toen niet voldoende rust te nemen, bleef hij in latere jaren last houden van de naweeën van deze ziekte. Ook na zijn wielercarrière bleef pech hem achtervolgen. Hij werd getroffen door de spierziekte IBM.
Zie ook het verhaal van Gijs Eijsink op Wie is Wie in Overijssel.
Het boek is nog niet verschenen. Dat gebeurt op 29 oktober.
Zie ook de website van Gijs Eijsink. Op deze website staan nog veel meer wielerverhalen en bijdragen over andere sporters.

Geen opmerkingen: