woensdag 16 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (249): Bob Marley & the Wailers - Get Up, Stand Up (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Reggae ontstond als mix van de Amerikaanse rhythm & blues en Jamaicaanse muziekvormen, waarbij als belangrijk kenmerk door de bassisten en drummers het accent wordt gelegd op de tweede en vierde tel in plaats van op de eerste en derde.
Bob Marley & the Wailers hadden het geluk in contact te komen met de rijke op Jamaica wonende Brit Chris Blackwell. Hij had net het platenlabel Island Records opgericht en bood de groep een contract aan met een mooi opnamebudget. In 1973 brachten ze het album Burnin’ uit met daarop het strijdbare Get Up, Stand Up. De tekst spreekt voor zichzelf.

dinsdag 15 oktober 2024

'Bewaarn, begriepn en vedan goan': Hoe gaat Twente met zijn verleden om? is het thema van het binnenkort te verschijnen Jaarboek Twente 2025

'Bewaarn, begriepn en vedan goan' is de titel van een artikel dat Anne van de Meiden enkele decennia geleden voor Jaarboek Twente schreef. Deze woorden beschrijven precies waar het bij het thema 'Hoe gaat Twente met zijn verleden om' om draait. Maar zoals altijd heeft de redactie niet alleen gekozen voor artikelen die bij het thema passen.
Een kleine greep uit de inhoud van dit jaarboek: Johanna ter Steege wil mensen met elkaar verbinden door het vertellen van verhalen door middel van theater, film en documentaires. Het archeologisch verleden van Twente komt aan bod, evenals het Rijssens Museum, marken en markeboeken, een bijzondere historische kaart, de Nederlandse invloed op de textielindustrie in Nordhorn, de natuur- en cultuurhistorie van Twente, en het leven op Kasteel Weldam, beschreven door de eigenaren zelf. En nog veel meer.

Het Jaarboek Twente is vanaf 25 oktober te koop in de boekhandels in Twente, maar ook alvast te bestellen bij de Nedersaksische Uitgeverij.

maandag 14 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (248): Bryan Ferry - A Hard Rain's A-Gonna Fall (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Bob Dylan schreef de song in 1962. Met een van de meest apocalyptische teksten ooit geschreven. Als literair voorbeeld gezongen door Patti Smith tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur. A Hard Rain’s A-Gonna Fall is door meerdere artiesten gecoverd. De gestileerde versie van Bryan Ferry lijkt het minst op het rauwe origineel, zoals de meeste andere covers wel doen, maar wordt juist daarom gezien als de meest geslaagde.

zaterdag 12 oktober 2024

Nieuwe interactieve vensterplaten over de Prehistorie

Onlangs werden vier nieuwe vensterplaten over de prehistorie gepresenteerd. Deze interactieve platen, een eigentijdse opvolger van de klassieke schoolplaten, weerspiegelen recente wetenschappelijke inzichten, zoals de resultaten van nieuw DNA-onderzoek.

De vensterplaten zijn ontwikkeld in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en tonen hoe ons beeld van de prehistorie in de afgelopen 50 jaar is veranderd. Er is door een team van meer dan tien mensen, drie jaar gewerkt aan de nieuwe vensterplaten.

Door op een bepaalde plek te klikken op de platen kun je zien hoe mensen er vroeger uitzagen, hoe ze woonden, werkten en leefden.

Kijk hier voor meer informatie. Klik hier voor de website.

maandag 7 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (247): Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Van alle singer-songwriters mag Bob Dylan gerust de belangrijkste genoemd worden. Niet alleen vanwege zijn omvangrijke oeuvre en zijn teksten waarvoor hij in 2016 als enige muzikant ooit de Nobelprijs voor Literatuur ontving, maar ook vanwege de invloed die hij op zijn generatie en latere generaties had.
Veel grote hits had hij niet, maar dat zegt weinig over de kwaliteit van zijn werk. Een van zijn hits was Knockin’ on Heaven’s Door uit 1973. Hij schreef de song voor de film Pat Garrett and Billy the Kid. De song heeft geen diepere betekenis en is toegespitst op een hoofdpersonage uit de film. Toch is Knockin’ on Heaven’s Door vaak gecoverd. De bekendste covers zijn van Eric Clapton en Guns N’ Roses.

vrijdag 4 oktober 2024

Podcast van het Meertens Instituut: 'Waar komen complotverhalen vandaan?'.

Volksverhalenexpert Theo Meder, senior onderzoeker bij het Meertens Instituut, legt uit hoe complotten en volksverhalen met elkaar verbonden zijn. Waarom zijn complotverhalen zo hardnekkig en waarom blijven ze mensen boeien, van middeleeuwse heksenverhalen tot moderne theorieën over vaccins en elites?

De podcast vormt de tweede aflevring van de serie 'Dat smaakt naar Meertens', gepresenteerd door Michiel van de Weerthof en Lot Broos in opdracht van het Meertens Instituut. Kijk hier voor meer informatie.

donderdag 3 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (246): Golden Earring - Radar Love (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Zestig jaar heeft de Golden Earring bestaan, van 1961 tot 2021, toen de band noodgedwongen door de ziekte van George Kooymans moest stoppen. Ze behoorden tot de langst bestaande bands ter wereld en hadden internationaal succes met nummers als Twilight Zone, When the Lady Smiles en vooral Radar Love.
Het tijdloze Radar Love is door velen als de ultieme car-song bestempeld. Anno 2024 bestaan er meer dan 800 cover-versies van. Over Radar Love is in 2023 zelfs een 248 pagina’s dik een boek verschenen: 'Radar Love 50 jaar (1973-2023), biografie van de ultimate drivin’ song'. Er bestaat ook een speciale website over de song.

woensdag 2 oktober 2024

Werk van Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) weer verder ontsloten

De Eibergse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) hief in zijn gedichten een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. In zijn werk klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Zijn werk was zo populair in heel Nederland, dat het vele malen is herdrukt.

Er is opnieuw grote belangstelling ontstaan voor Willem Sluiter en zijn werk. Dit heeft geleid tot de website willemsluiter.nl. Hier zijn inmiddels een paar honderd artikelen gebundeld, een rijke verzameling over inhoud en receptie van Sluiters werk, vroeger en nu.
Om al deze informatie toegankelijker te maken is er nu een systematische inhoudsopgave toegevoegd. Zie de website.

dinsdag 1 oktober 2024

A History of Pop(ular) Music (245): Mike Oldfield - Tubular Bells (1973)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Mike Oldfield (1953) is een veelzijdig muzikant, die in 1973 doorbrak met een zeer opmerkelijk album. Op Tubular Bells bespeelt hij vrijwel alle instrumenten zelf: piano, bas- en elektrische gitaar, klassieke gitaar, mandoline, banjo, spinet, percussie en klokkenspel. De LP bevat alleen het titelnummer en is geheel instrumentaal, zoals ook het meeste van zijn latere werk.
Omdat Richard Branson, in wiens studio Tubular Bells werd opgenomen, geen platenmaatschappij kon vinden die het album wilde uitbrengen, richtte hij Virgin Records op. Tubular Bells was het eerste album dat op dit (later beroemde) label werd uitgebracht.
Mike Oldfield had nog enkele hits met zijn zus Sally en met Maggie Reilly.
Tubular Bells was in grote haast opgenomen en er mankeerde volgens de maker nog wel iets aan. Volgens zijn contract mocht hij echter 25 jaar lang geen nieuwe versie uitbrengen. Pas in 2003 verscheen Tubular Bells 2003, dit keer geheel naar tevredenheid van Oldfield.