Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar.
Eind jaren zestig was de rock’n‘roll vrijwel van het muziektoneel verdwenen. De Britse band Roxy Music (totdat Brian Eno de groep verliet) en de Brit David Bowie brachten de rock’n’roll weer terug maar dan in combinatie met avant garde. De veelal van de kunstacademie afkomstige muzikanten zagen de muziek als alternatief voor beeldende kunst. Vandaar de vele experimenten. Maar de muziek moest wel lekker klinken. Vandaar de rock’n’roll invloeden. Aanvankelijk lijkt Bowie de zoveelste glamrock-artiest (Ziggy Stardust), maar dat komt vooral door hoe hij zich uitdost. Zijn muziek is zeer veelzijdig te noemen. Nieuwe muzikale ontwikkelingen (zelfs de disco) integreert hij in zijn werk.
In 1976 verhuist Bowie van Los Angeles naar Berlijn. De muziekscene daar (opkomst van electronische muziek) trok hem aan, hij kon daar redelijk anoniem zijn en trof er muzikanten (Brian Eno, Iggy Pop, Robert Fripp) met wie het goed samenwerken was. Hij bracht er drie albums uit.
Van zijn tweede Berlijnse album Heroes werd het titelnummer over twee geliefden uit beide delen van de stad die elkaar ontmoeten bij de muur een grote hit. In 1980 nam Bowie nog een Duitstalige versie van het nummer op voor de film Christiane F.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten