vrijdag 31 oktober 2008

ANP radionieuwsbulletins gedigitaliseerd


De Koninklijke Bibliotheek en het Algemeen Nederlands Persbureau hebben een website gelanceerd met daarop oude bulletins van het ANP. De collectie bevat ongeveer anderhalf miljoen typoscripten uit de periode 1937 tot 1984.
Je kunt zoeken op elk woord in de tekst, maar je kunt ook op datum door alle berichten ‘bladeren’.
De digitale ANP radiobulletins bevatten groot en klein nieuws over nationale en internationale onderwerpen en zijn vaak aangevuld met aantekeningen van de nieuwslezer.

Natuurlijk bevatten gedigitaliseerde kranten, zoals de Leeuwarder Courant nog veel meer berichten, maar wanneer een bericht het ANP haalde was het blijkbaar van landelijke betekenis. Vaak gaat het overigens over ongelukken, branden e.d. Zo kun je per jaar bekijken hoeveel berichten zijn gewijd aan jouw woonplaats. Voordeel van de bulletins is ook dat de berichten kort en bondig zijn, zodat je snel een onderwerp kunt doorspitten en eventueel in gedigitaliseerde kranten verder kunt zoeken.
Maar de website biedt nog meer mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld ook achterhalen welke woorden wanneer in de mode kwamen en wanneer bepaalde onderwerpen voor het eerst in het nieuws verschenen.
Zo komt het woord kredietcrisis slechts één keer voor. Zie afbeelding hierboven.

Geen opmerkingen: