vrijdag 3 oktober 2008

65 historische kaarten van Oldenzaal gebundeld


In 1993 gaf Willy Ahlers zijn ‘Kaarten en plattegronden van de stad Oldenzaal vanaf ca. 1570 tot 1924’ uit. In het voorwoord schreef hij: ‘In mijn verzameling posthistorie over de stad Oldenzaal zijn een groot aantal kaarten en plattegronden opgenomen. Omdat het eigenlijk een nevenactiviteit is, toon ik deze kaarten en plattegronden zelden’…. ‘Het leek mij een goed idee om op mijn vijftigste verjaardag goede vrienden en bekenden een boekje over dit onderwerp aan te bieden’.

We zijn 15 jaar verder en Willy Ahlers heeft zich ontwikkeld tot een deskundige op het gebied van de cartografie. Zo publiceerde hij en gaf hij lezingen over de cartograaf Jacobus van Deventer. Ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag geeft hij zijn boek over Oldenzaalse kaarten opnieuw uit, dit keer onder de titel ‘Atlas van Oldenzaal’, een verbeterde en uitgebreide (nu 65 kaarten) van de eerste versie.
Het is een fraaie uitgave geworden, een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor cartografie. Ook wanneer je geen Oldenzaler bent zijn de kaarten en de bijgevoegde teksten interessant genoeg.

Geen opmerkingen: