zondag 26 oktober 2008

De Wiki – een ideaal instrument voor historische verenigingen

De Internetencyclopedie Wikipedia heeft een grote bekendheid. Ben je aan het ‘googelen’ dan kom je al snel een Wikipedia-artikel tegen. Iedereen kan op Wikipedia bijdragen en aanvullingen plaatsen. Toch kent Wikipedia regels. Officieel zijn er geen redacteuren, maar er zijn wel moderatoren (die zich gedragen als redacteuren), die er streng op toe zien dat de informatie niet te gedetailleerd is, dat er authentieke teksten geplaatst worden (geen knip- en plakwerk) en dat er niet voortdurend gelinkt wordt naar websites. De teksten moeten op zichzelf staan, net als in een papieren encyclopedie.

Wil je meer vrijheid? Begin dan een eigen wiki, los van Wikipedia. Handleidingen zijn voorhanden, maar je kunt ook gewoon afkijken door op de wiki-pagina op ‘toon brontekst’ te klikken. Hierbij twee voorbeelden van wiki’s:


Op de wiki van de Bibliotheek Deventer zijn tot nu toe veel bijdragen te vinden over literatuur, onder meer in de vorm van schrijversdossiers, maar je kunt er ook gedichten plaatsen. Eigenlijk kun je over ieder (Deventer) onderwerp teksten plaatsen – ook over de Deventer geschiedenis bijvoorbeeld. Iedereen mag meedoen. De bibliotheek houdt alleen in de gaten of er geen onzin geplaatst wordt en dat het er een beetje netjes uitziet.


Een ander voorbeeld is de wiki over Sint Anna ter Muiden. Een prachtig voorbeeld hoe je heel veel informatie over een klein dorp op Internet kwijt kunt. Overigens is hier ook gebruik gemaakt van een Google Maps extensie. De informatie is te specialistisch voor Wikipedia, de wiki is de ideale oplossing. En je kunt er samen aan werken.

De strekking van dit verhaal: de wiki is een prachtig instrument voor historische verenigingenen om gezamenlijk te werken aan het plaatsen van historische informatie over de eigen plaats op Internet. Je kunt ook kiezen voor deelonderwerpen – een wijk, een straat, een bedrijf, verenigingen, gebouwen etc. Het beginnen aan een wiki en het lezen van handleidingen schrikt velen wellicht af. Maar er zijn in elke club wel computerfreaks te vinden voor wie dit geen probleem vormt. Daarna is het plaatsen van teksten en foto’s kinderspel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk dat onze website als voorbeeld genoemd wordt! Een Wiki vind ik inderdaad ideaal om historische informatie vast te leggen. Een groot voordeel is dat je de informatie redelijk vrij kunt beschrijven, zodat je in tegenstelling tot een database niet gebonden bent aan een vast stramien. Hierdoor is een Wiki erg handig voor het vastleggen van 'losse flodders' aan informatie. Dankzij de wikilinks hou je toch samenhang.