zaterdag 25 oktober 2008

Wereldtijdpad bij Holten/Rijssen


In 1997 schreef de Twentsche Courant Tubantia een prijsvraag uit voor het beste idee om het millennium te markeren. Een wandelpad met 2000 jaarpaaltjes bij het Hulsbeek bij Oldenzaal was het winnende idee. Dat pad kwam er niet. Bedenker Floor Looy uit Almelo liet het er niet bij zitten. Dankzij Europese, provinciale en gemeentelijke (Rijssen-Holten) subsidie is het er nu wèl. Althans de eerste lus van 7,5 km vanaf de VVV Holten richting Holterberg. Acht lussen worden nog aangelegd vóór oktober volgend jaar. De benaming Millenniumpad is veranderd in Wereldtijdpad.
Om de 25 meter staat een jaarpaal, afgewisseld met informatiepanelen over een bepaald onderwerp of tijdvak. Aan de jaarpalen zijn kubussen bevestigd met wetenswaardigheden uit het betreffende jaar in vier rubrieken: Regionaal (Overijssel), Nederland, Europa, Wereld. De onderwerpen zijn zeer divers. Niet alleen de gebruikelijke geschiedkundige onderwerpen komen aan bod, maar ook allerlei feiten die met het dagelijks leven te maken hebben zoals de introductie van nieuwe gebruiksvoorwerpen. Elk jaar zal er op 21 juni, de langste dag van het jaar, op ceremoniële wijze een nieuwe jaarpaal geplaatst worden.

Om te voorkomen dat je als wandelaar teveel informatie te verwerken krijgt kun je ook themaroutes volgen, waarbij je met een bijbehorend wandelboekje ‘zappend’ door de tijd kunt lopen. Schrijver dezes heeft een deel van het pad gelopen en kwam op het idee alleen de rubriek regionaal op de kubussen te lezen, zodat het wandelen ook nog aan bod kwam.

1 opmerking:

TienD zei

Heet dit nu informatief wandelen? Leuk initiatief!