zaterdag 10 januari 2009

Een bijzonder initiatief: Wiki over Tilburgers geboren in 1809Ik probeer me altijd zo veel mogelijk aan mijn zelfgekozen opdracht te houden, namelijk me te beperken tot Overijsselse onderwerpen. Soms wordt je zo enthousiast over een initiatief dat buiten de context van het weblog valt, dat je de ‘regels’ aan je laars lapt.

Luud de Brouwer van het Regionaal Archief Tilburg en de man achter Beneminlux gaat met zijn archief en 60 vrijwilligers een wiki opzetten over ‘Tilburgers geboren in 1809’. Ik heb al eerder aandacht besteed aan de ongekende mogelijkheden van wiki’s.
Hoe de wiki Tilburgers 1809 in elkaar steekt hoef ik hier niet helemaal uit te leggen. Het staat namelijk precies beschreven op Beneminlux. Het is weer een nieuwe stap op het gebied van web 2.0: de professionaliteit en kennis van medewerkers van een archief of andere instelling, in dit geval gekoppeld aan het enthousiasme van vrijwilligers.
Er moet nog veel werk verricht worden voordat de wiki gevuld is. Aan nog maar een klein deel van de 319 Tilburgers zijn gegevens toegevoegd, maar je kunt bij b.v. Joannes de Brouwer al zien hoe het kan worden. Tilburgers geboren in 1809 is een prachtig voorbeeld van een wiki dat navolging verdient.

1 opmerking:

Astrid zei

Leuk, een blogpost over onze wiki 'Geboren in 1809'! Het gaat goed: de cursussen stamboomonderzoek werden de afgelopen drie weken druk bezocht en de vrijwilligers zijn enorm gedreven en enthousiast om zoveel mogelijk informatie over 'hun' Tilburgers te vinden. Aan tweederde van de Tilburgers geboren in 1809 wordt al hard gewerkt!

Astrid de Beer
Projectcoördinator 'Geboren in 1809'