maandag 9 februari 2009

Dichter bij Overijssel en Geen dag zonder gedicht

Ter gelegenheid van Gedichtendag 2009 vonden in Nijverdal twee activiteiten plaats: de bekendmaking van de eerste Nederlandse provinciedichter, namelijk die van Overijssel, en de presentatie van het boek Geen dag zonder gedicht.Geen dag zonder gedicht bevat 365 gedichten, voor elke dag van het jaar één, en werd samengesteld door Gees Bartels-Martens, Janneke Jansen-Willems, Jan Kristen en Harry Morshuis. Van collega Gees Bartels weet ik dat zij al jaren bezig is om zo mogelijk alles in kaart te brengen wat er aan poëzie in Overijssel gepubliceerd is. Zij publiceerde in 2000
Dit is wat ik heb gevonden: de poëzie van Overijssel
Samen met de drie andere samenstellers heeft zij een ongetwijfeld moeilijke keuze moeten maken uit het grote aanbod. De keuze van de gedichten is niet een ‘best of’, maar een ‘staalkaart van de poëzie uit Overijssel – van bekende werken van grote meesters tot gedichten van jonge auteurs en van dichters die tot nu toe alleen in beperkte kring bekend zijn, omdat ze schrijven in een van de varianten van het Nedersaksich die de provincie rijk is’.
Het handzame boekwerk bevat vele prachtige foto’s van Erwin Zijlstra en de vormgeving van Frank de Wit is zodanig dat de foto’s met de gedichten vervlochten zijn.De tweede activiteit tijdens Gedichtendag 2009 betrof de benoeming van Koos Geerds tot provinciedichter van Overijssel. De officiële titel luidt overigens Dichter bij Overijssel. Gedeputeerde Dick Buursink, bedenker van de nieuwe functie van Koos Geerds, reikte de titel uit en introduceerde de dichter als volgt: “Hij woont in Overijssel, is een zestigjarige neerlandicus, die al negen dichtbundels schreef. Bovendien heeft hij een adviesbureau, is coach en supervisor. Dus een mensenmens".
De provinciedichter schrijft minimaal zes gedichten per jaar over de provincie Overijssel. Deze gedichten kunnen bijvoorbeeld actueel nieuws in de provincie op ludieke wijze, of juist kritisch of op vervreemdende wijze belichten. Ook opvallende aspecten van het leven in de provincie kunnen de Dichter bij Overijssel inspireren tot het maken van een gedicht. Het is de bedoeling dat de gedichten vervolgens worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen in de provincie zoals huldigingen, manifestaties en openingen. Ook krijgen de gedichten een plek op de provinciale website. Aan het einde van Geerds’ dichterschap worden alle gedichten in een bundel verzameld.
Lees hier een interview met Koos Geerds.

Geen opmerkingen: