De wereld wordt er niet anders van, maar ik ben hier aan het schrijven aan mijn honderdste blogpost. Voor mij best een mijlpaal, al zijn er bloggers die honderd berichten in de maand ‘posten’. Maar aan hen spiegel ik me niet. Ik beperk me qua onderwerpen tot een zelfgekozen afgebakend terrein. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik steeds vaker zijwegen insla. Zolang deze niet in de middle-of-nowhere uitkomen en ergens naartoe leiden wat vermeldenswaard is, is dat niet zo erg. En anders: wat dan nog. Ik ben baas over eigen blog – dat is het mooie van bloggen, je kiest zelf je onderwerpen.
Het is allemaal begonnen met
Rob Coers, die
naar Amerikaans voorbeeld (komt soms toch nog iets goeds vandaan) de
cursus 23dingen ontwikkelde. Eigenlijk is het een opfriscursus internet voor al degenen die het allemaal niet meer zo kunnen bijhouden. Na de cursus weet je zo’n beetje wat het allemaal inhoudt: weblogs, podcasts, vodcasts, Flickr, YouTube, RSS, LastFM, Librarything, social bookmarking, sociale netwerken, wiki’s, web 2.0 etc. Achterliggend doel: leren wat web 2.0 is en toepassen: kennis delen, reageren op elkaar. De halve bibliotheekwereld heeft inmiddels de cursus gevolgd, de
andere helft is bezig of gaat hem nog volgen.
Waarom zou een opfriscursus internet alleen interessant zijn voor bibliotheekmedewerkers? Natuurlijk is 23dingen ook toe te passen in het onderwijs.
Annemarie van Essen vervult de landelijke voortrekkersrol in Overijssel.
Ook ambtenaren, archivarissen en andere beroepsgroepen die er de tijd voor hebben (grapje) gaan eraan geloven.
Dit weblog was er niet geweest zonder 23dingen, dat geldt ook voor andere weblogs (zie onder meer de side-bar). Andere ‘dingen’ als Google-docs, activiteiten in de bibliotheek vastleggen op foto en film en delen met anderen (Flickr, YouTube), bijhouden van RSS en Delicious, zijn voor veel bibliotheekmedewerkers onderdeel geworden van het dagelijks werk. Interessant is wat
Gerard Bierens hierover te melden heeft. Lees ook de blogposts van
Wowter! en van
Jan Tweepuntnul.
Als ding24 heeft zich inmiddels
twitter aangediend, maar voor mij nog niet – ik begin dus al weer achterop te raken, maar ik maak me niet ongerust want door RSS en andere web 2.0 toepassingen volg ik wat er gebeurt zonder zelf mee te hoeven doen.
2 opmerkingen:
Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Het is heel mooi om even stil te staan bij dit soort momenten.
Maar toch, rustig doorgaan en je zit zo op 250!
Gefeliciteerd! 100 post alweer. :)
Een reactie posten