dinsdag 24 februari 2009

Overijsselaars op reis (4): Ada Rosman-Kleinjan

13 boeken heeft ze geschreven over even zoveel reizen, waarbij op Europa na alle werelddelen bezocht werden. De eerste boekjes waren reisverslagen voor vrienden en bekenden. Tegenwoordig heeft ze haar eigen ‘Wombat reisboeken & tekstbureau’. Een uit de hand gelopen hobby dat reizen, maar wie zou er niet zo’n uit de hand gelopen hobby willen hebben. Maar wie ook durft het aan om buiten de platgetreden toeristische paden te reizen om ‘nieuwe mensen te leren kennen en kennis te maken met andere culturen’. Ada en Jan Rosman reizen dan wel altijd met z’n tweeën, toch zijn het soms op het oog hachelijke ondernemingen waar ze aan beginnen. Ada schrijft hierover: ‘Hoewel je altijd op de verkeerde plek op het verkeerde moment kunt zijn, geldt toch dat overal ter wereld meer aardige dan onaardige mensen zijn’.De boeken van Ada Rosman zijn geen reisgidsen. Daarvoor zijn het teveel persoonlijke verhalen. Toch kom je als toekomstig reiziger veel nuttige tips en informatie tegen. In haar laatste uitgaven zijn onder meer verwijzingen naar literatuur en websites toegevoegd. Trouwens je hoeft helemaal niet op reis te gaan als reden om haar boeken te lezen.
Net als bijvoorbeeld Frank van Rijn, eveneens auteur van reisverhalen, is zij in staat haar enthousiasme over wat ze onderweg ziet door te laten klinken en heeft ze een toegankelijke schrijfstijl. Met oog voor detail beschrijft ze vooral ‘het gewone dagelijks leven’ in de landen die ze bezoekt.

Onlangs was Ada Rosman te gast bij RTV oost in het programma En Dan Nog Even Dit – het interview begint bij minuut 26.De vorige bijdrage in de rubriek Overijsselaars op reis ging over Manon Ossevoort. Op de foto het Vriezenveense ‘tractormeisje’ samen met het Nijverdalse duo in Kaapstad, waar ze elkaar ontmoetten.

Ada en Jan Rosman beginnen in augustus aan een nieuwe reis, dit keer naar Chili, naar Paaseiland, terug naar Chili om vervolgens over land door Bolivia naar Peru te reizen. Natuurlijk zal Ada over deze reis weer een boek schrijven.

Geen opmerkingen: