zondag 12 april 2009

Nieuwe website Oudheidkamer Twente


Afbeelding: Uit de collectie van de Oudheidkamer Twente: schilderij van H.P. van der Haar - Watermolen bij Burgsteinfurt.

De Vereniging Oudheidkamer Twente bezit een grote museale collectie en een mediatheek met boeken, archivalia, foto’s/ansichtkaarten, historische kaarten etc. Tot twintig jaar geleden vormde de museale collectie een belangrijk onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Het museum koos voor een nieuw concept – alleen kunst – en knikkerde de collectie van de Oudheidkamer eruit. In 1995 werd het Van Deinse Instituut opgericht, dat werd gevestigd in het Elderinkshuis. In dit pand werd een groot deel van de museale collectie opgeslagen. De mediatheek bleef wel toegankelijk en werd ook uitgebouwd.
Eindelijk na vele jaren kon in 2008 de museale collectie weer tentoongesteld worden in TwentseWelle. Ook de mediatheek is voor iedereen raadpleegbaar in het Kennis- en Informatiecentrum van TwentseWelle. De Oudheidkamer betrok een nieuw pand naast TwentseWelle, waar een cultuurhistorische sociëteit werd geopend.

Bij al deze nieuwe ontwikkelingen hoort een nieuwe website. Hierop is nu per collectie het volledige bezit in lijstvorm weergegeven. Elke collectie afzonderlijk is op trefwoord doorzoekbaar.
Helaas zijn bij de meeste collecties wel de beschrijvingen, maar de afbeeldingen nog niet beschikbaar. Begrijpelijk, je kunt niet alles tegelijk en ik heb begrepen dat daar hard aan gewerkt wordt. De schilderijencollectie is trouwens al wel te bekijken.

Geen opmerkingen: