Begin dit jaar verschenen twee boeken over honderd jaar wonen en volkshuisvesting.
100 jaar SWZ: wonen in Zwolle, een ‘impressie van een tijdperk’, zoals de auteur Bertus van den Belt de inhoud van zijn boek beschrijft. Niet een typisch jubileumboek voor de incrowd van de Stichting Woningenbeheer Zwolle en haar voorgangers. Het is vooral geschreven voor de huurders en bevat verhalen en foto’s van deze huurders.
Almelo De Riet: geschiedenis van een tuindorp, geschreven door Joep Scheffer, gaat ook over bouwen en wonen in de afgelopen honderd jaar, maar gaat ook over de geschiedenis van (sport)verenigingen, scholen etc. in deze Almelose buurt.
In beide boeken begint het verhaal in 1901 met de invoering van de Woningwet, die gemeenten verplichtte tot het bouwen van huizen om aan de erbarmelijke woonomstandigheden van arbeiders een einde te maken. Er werden woningbouwverenigingen opgericht die geld konden lenen van het rijk en plannen konden maken.
In
‘100 jaar SWZ’ wordt geschetst hoe uitgangspunten en inzichten veranderden: de mooie tuindorpen uit de jaren ’20-’30, de montagebouw uit de jaren ’50 etc. In het boek staan interviews met en levensverhalen van bewoners. Tweederde van het boek bestaat uit foto’s, vaak mooie sfeerbeelden uit voorbije jaren.
‘Almelo De Riet’ beschrijft de geschiedenis van één buurt en gaat ook dieper: de vrijetijdsbesteding door de jaren heen (verenigingen), gebeurtenissen, gebouwen. Ook hier weer interviews, beschrijving van het dagelijks leven en veel foto’s.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten