donderdag 8 april 2010

‘Het Boek van Rheeze en Diffelen’ is Overijssels boek van het jaar 2009

Vanavond werd in het Historisch Centrum Overijssel door Bert de Vries, directeur van het HCO, een oorkonde en een geldbedrag van 1000 euro uitgereikt aan de makers van Het boek van Rheeze & Diffelen, dat door een jury, bestaande uit journalisten en historici, werd verkozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2009.Als medeorganisator was ik al een paar dagen op de hoogte van de uitslag, des te leuker was het te zien hoe, naarmate de avond vorderde, de spanning werd opgebouwd. Na de interviews die Peter Schoof hield met de auteurs en het voorlezen van het juryrapport door juryvoorzitster Lamberthe de Jong, leken er nog steeds meerdere kandidaten te zijn. Grappig was dat de beide prijswinnende boeken ook de meeste bij de totstandkoming van de boeken betrokkenen naar het HCO hadden getrokken. Was vorig jaar het winnende boek het werk van één auteur, dit jaar wonnen juist boeken waaraan meerdere auteurs, illustratoren etc. hadden gewerkt.

Volgens de jury hebben de samenstellers van het Het boek van Rheeze & Diffelen, inwoners van beide buurtschappen, in samenwerking met Uitgeverij Heijink uit Hardenberg, ‘een voorbeeldig stukje geschiedschrijving geschapen van een oud agrarisch cultuurlandschap en de mensen die daarin door de eeuwen heen leefden en er vorm aan gaven. Met name de ‘papieren wandeling’ door beide dorpen verbindt op heel herkenbare wijze het verleden met het heden. Een door de fraaie vormgeving en uitvoering monumentaal boek voor een kleine gemeenschap. Maar niet alleen de kleine gemeenschap van Rheeze & Diffelen zal zich in de boek herkennen, maar iedereen in vergelijkbare kleine plattelandsgemeenschappen in Overijssel. Dit boek laat overtuigend zien dat geschiedenis haast letterlijk bij iedereen op de stoep voor het grijpen ligt’, aldus de jury.Originaliteitsprijs voor De thesaurus van Gramsbergen.

Tijdens de verkiezing, georganiseerd door het Historisch Centrum Overijssel, de Overijsselse Bibliotheekdienst en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, werd door de jury die naast Lamberthe de Jong bestond uit Gerard Lage Venterink, Ben Siemerink, Jan ten nHove en Michael Amtsman, de originaliteitsprijs toegekend aan het door de IJsselacademie te Kampen uitgegeven ‘De thesaurus van Gramsbergen’, een prachtig uitgegeven transcriptie van een medisch handboek met veel recepten uit de 17de eeuw, destijds samengesteld door regionale plattelandsdokters.
In het juryverslag staat onder meer: ‘Kosten noch moeite hoefden kennelijk te worden gespaard voor deze opmerkelijke proeve van minutieus historisch ‘monnikenwerk’.

De twee boeken werden gekozen uit een tiental boeken. Kijk hier voor de overige genomineerde boeken.

Geen opmerkingen: