zondag 4 april 2010

Ronde van Vlaanderen



Vanmiddag is ie er weer, Vlaanderens mooiste, in Vlaanderen ook bekend als Vlaamse hoogmis. Wat de Elfstedentocht is voor Nederlanders, is de Ronde voor Vlamingen. Weer afstemmen op Sporza dus, niet op de NOS. Beste jongens die Dijkstra en Ducrot, maar hun cliché’s (‘hier worden de mannen van de jongens gescheiden’) zijn niet meer om aan te horen. Liever luister ik naar de commentaren en interviews van Michel Wuyts, José De Cauwer, Karl Vannieuwkerke en naar de hobbelende (kasseien) stem van Renaat Schotte vanaf de motor: hun commentaren zijn uiterst deskundig en gelardeerd met droge humor.
De Belgische kranten zijn er de hele week al mee bezig. Nu Pozzato (ziek) niet meedoet, blijven er vier grote kanshebbers over: Cancellara, Boonen, en de momenteel in topvorm verkerende Breschel en Flecha. Er is ook een tweede garnituur dat voor een verassing kan zorgen: Stijn Devolder (winnaar van 2008 en 2009), Eisel (won vorige week Gent-Wevelgem), veteraan Hincapie, Gilbert (rijdt altijd sterk), de Italiaanse ‘Flandriën’ Ballan, Ivanov (hoe zwaarder de wedstrijd hoe beter hij fietst) en Björn Leukemans, de geheime tip van de Vlamingen. Nederlanders worden niet genoemd.

Er is een tijd geweest dat de Nederlanders wel meetelden. Ter illustratie hier een kort historisch overzicht:
Jaren 50: totaal 3x bij de eerste 10, één overwinning (Wim van Est, 1953).
Jaren 60: 10x bij de eerste 10, één overwinning (Jo de Roo, 1965)
Jaren 70: 15x bij de eerste 10, drie overwinningen (Evert Dolman, 1971; Cees Bal, 1974; Jan Raas, 1979)
Jaren 80: 17x bij de eerste 10, vier overwinningen (Hennie Kuiper, 1981; Jan Raas, 1983; Johan Lammerts, 1984; Adri van der Poel, 1986)
Jaren 90: 6x bij de eerste 10, geen overwinningen
Jaren 00: 11x bij de eerste 10, geen overwinningen.
De topjaren waren 1979, toen vijf Nederlanders bij de eerste 10 eindigden (Raas, van Katwijk, Schipper, Kuiper, Zoetemelk) en 1981, toen er een geheel Nederlands podium was (Kuiper, Pirard, Raas).
Zie ook VPRO/Geschiedenis.

Uiteraard willen we weten wie de meest succesvolle Overijsselse renner is. Drie keer raden. Heel goed, Hennie Kuiper. Hij finishte 3x bij de eerste 10 en won in 1981.
Ik kan ook nog een nummer 2 en 3 aanwijzen. Jos Lammertink werd begin jaren 80 onder meer 12e, 16e en 35e en begin jaren 90 werd Rob Harmeling 20e, 36e en 40e.
Het heeft weinig zin een klassement op te maken van de overige wielrenners uit Overijssel. Je moest het geluk hebben gehad in een ploeg te zitten, die werd uitgenodigd voor de Ronde, en dan moest je ook nog eens geselecteerd worden.
Vandaag doen liefst 23 Nederlanders mee aan de koers, waarvan drie Overijsselaars (allen Tukkers): Joost Posthuma, Tom Veelers en Tom Stamsnijder.

Zijn er Nederlanders, die vanmiddag voor een ereprijs gaan? – de hoofdprijs zit er niet in. Van de deelnemers vanmiddag hebben alleen Karsten Kroon en Martijn Maaskant al eens een top 10 klassering gehaald. Sterk reden in de Ronde in voorgaande jaren ook Sebastiaan Langeveld, Johnny Hoogerland en Nikki Terpstra. Ik gok op debutant Lars Boom vanmiddag als beste Nederlander. Overigens voor de echte wielerliefhebber is dit allemaal niet het belangrijkst, als er maar strijd geleverd wordt. Anders dan bij Milaan-San Remo, waar behalve het laatste halfuur niets te beleven valt, wordt in de Ronde tijdens de eerste helft van het parcours op de Oude Kwaremont, Taaienberg, Koppenberg en Eikenberg al bepaald wie er beter af kunnen stappen en wie doorgaan voor de overwinning.

1 opmerking:

VCKVW zei

Lees alles over de Ronde van Vlaanderen en haar stichter, Karel Van Wijnendaele, op http://karelvanwijnendaele.be