vrijdag 2 april 2010

Van over de Iessel: eerste digitale tijdschrift in OverijsselEen tijdschrift dat alleen op internet verschijnt, dat was er nog niet in Overijssel. En het is ook nog een echt Overijssels tijdschrift want alle teksten zijn in een Overijssels dialect: het Twents, het Sallands of het Noordwest-Overijssels of in één van de locale varianten.

Van over de Iessel is een initiatief van de Schrieversbond Oaveriessel en van de dialectconsulenten van de IJsselacademie en TwentseWelle.

Waarom niet gewoon een blad uitgeven, zodat de bijdragen van de auteurs in gedrukte vorm verschijnen en daarmee ook echt ‘gepubliceerd’ zijn? Redacteur Bert Wolbert zegt er in de Twentsche Courant Tubantia het volgende over: ‘het digitale tijdschrift geeft schrijvers in dialect een podium en biedt ze een grotere kans om gelezen te worden’. Bovendien bestond er in Twente zelfs geen tijdschrift meer in papieren vorm, waarin dialectschrijvers konden publiceren. Het gat is nu opgevuld op een eigentijdse manier.

De redactie van het tijdschrift kende al wel soortgelijke digitale tijdschriften, die tot voorbeeld dienden. In de Stellingwerven (Zuidoost Friesland) is er al An de Liende en de Groningers hebben Dideldom.com

Het tijdschrift ‘verschijnt’ vier keer per jaar. Wie zich (uiteraard gratis) wil abonneren of zelf een bijdrage wil leveren kan daarvoor terecht op de website.

Geen opmerkingen: