dinsdag 24 december 2013

SAB zet fotocollectie Hendrika van Groningen online

In 2012 verkreeg Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) te Deventer een collectie glasnegatieven, gemaakt aan het begin van de 20e eeuw door Hendrika (Rika) van Groningen. De collectie staat sinds vandaag online.


Het gaat om ruim 200 negatieven, alle gemaakt in de periode vóór 1925 en uitsluitend Deventer en omgeving betreffend. Niet alleen fotografeerde Rika haar ouderlijk huis aan de Singel en het aangrenzende Singelplantsoen; ook familieleden en vriendinnen moesten poseren voor haar camera. Rika nam haar camera mee naar de tennisclub en de hockeyclub en fotografeerde diverse plaatsen in Deventer. In tijden van hoog water en van een bevroren IJssel ging zij echt op pad om foto's te maken.

‘De afbeeldingen gunnen ons een inkijkje in het leven van een dame uit een bekende Deventer familie in het begin van de 20e eeuw. Een groot deel van de foto's is bewogen, en over- danwel onderbelicht, maar geven een mooi beeld van een amateurfotografe die haar weg vindt in de fotografie, zowel binnen- als buitenshuis. Het was de tijd waarin fotograferen nog geen wijdverbreide hobby was. Zeker niet voor vrouwen’, aldus SAB op haar website.

Geen opmerkingen: