zaterdag 20 februari 2016

NPO Cultura serie over taal, dialect, blues etc. met o.a. Herman Finkers en Daniel Lohues

Volgende week is op NPO Cultura elke avond vanaf 20.00 uur aandacht voor het thema dialecten. Interviews met Herman Finkers, Foppe de Haan, Twan Huys, Sabine Uitslag, Jan Marijnissen, Arnold Veerman, Katinka Polderman en Stef Bos Na de interviews worden elke avond reportages en documentaires uitgezonden met bekende Nederlanders over taal en dialect. De interviews werden al eens eerder uitgezonden in 2012 en 2013. Ook de documentaires zijn niet allemaal nieuw maar wel de moeite waard voor wie in het onderwerp en/of de personen geïnteresseerd is.

Foto: Daniel Lohues op reis in Louisiana

Het programma:
Maandag 22 februari
20:00 uur: Herman Finkers
20:25 uur: Foppe de Haan

Dinsdag 23 februari
20:00 uur: Twan Huys
20:25 uur: Sabine Uitslag

Woensdag 24 februari
20:00 uur: Arnold Veerman
20:20 uur: Jan Marijnissen

Donderdag 25 februari
20:00 uur: Katinka Polderman
20:25 uur: Stef Bos

Accenten en discriminatie / maandag 22 februari om 20:50 uur
In hoeverre staat jouw accent je succes in de weg? De Kennis van Nu doet een taalwetenschappelijk experiment en komt tot een schokkende conclusie:
veel meer nog dan je uiterlijk of je naam, lijkt een accent te bepalen wat voor beeld andere mensen van je hebben.

Hoogste tied veur de blues / maandag 22 februari om 21:30 uur
Een documentaire van Paul Ruven over het bezoek van Daniël Lohues van de Drenthse popgroep Skik aan Baton Rouge in Louisiana.

Zeg maar houdoe met je dialect / dinsdag 23 februari om 20:50 uur
In deze aflevering van NTR Academie verdedigt schrijver en taalkundige Wim Daniëls zijn stelling: "Over 40 jaar wordt er hoogstwaarschijnlijk nergens in Nederland nog dialect gesproken." Daniëls sprak tot zijn 15e uitsluitend het dialect van zijn geboortedorp Aarle-Rixtel. Maar dialecten sterven uit. Hij legt uit hoe dat komt.

De ploeg 1918-1928 / woensdag 24 februari om 22:50 uur
Documentaire over de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1918 wordt De Groninger Kunstkring de Ploeg opgericht. Bekende kunstenaars als Hendrik Nicolaas Werkman, Jan van der Zee, Johan Dijkstra, Wobbe Alkema en Jan Wiegers geven vorm, kleur en inhoud aan het Groninger expressionisme.

Belfeld Blues - Arno Adams / donderdag 25 februari om 22:20 uur
Documentaire van Hans Heijnen over Arno Adams (Belfeld, 1957), een Nederlands zanger die voornamelijk in het dialect van zijn geboortedorp zingt. Hij wordt de ongekroonde koning van de Limburgse blues genoemd, maar in zijn woonplaats Belfeld staat hij ook bekend als 'de treurwilg van Belfeld' omdat hij slecht bestand was tegen de verlokkingen van het leven: te veel zuipen, te veel gokken, te veel drugs.

Geen opmerkingen: