donderdag 27 april 2023

A History of Pop(ular) Music (141): Barry McGuire - Eve of Destruction (1965)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Barry McGuire (1935) is een Amerikaanse zanger die in 1965 wereldfaam verwierf met het protestlied Eve of Destruction. Ondanks dat het nummer werd geboycot door radiostations omdat het veel kritiek bevatte op de Amerikaanse samenleving (Vietnam-oorlog, burgerrechten, nucleaire dreiging etc.) bereikte het de eerste plaats in de Billboard Top 100.
Het nummer werd aan het eind van een lange studiosessie opgenomen. McGuire was vermoeid en moest de tekst van een stuk papier lezen. Er zou nog een nieuwe opname komen, maar dat gebeurde niet. De ongepolijstheid maakte het nummer waarschijnlijk mede zo succesvol.
McGuire bleef tot op hoge leeftijd optreden. In 2013 was hij nog in Almelo. Maar de oud-hippies die daar op afkwamen zullen teleurgesteld zijn geweest. In 1971 al schakelde hij als born-again Christian over op christelijke muziek, hoewel hij af en toe bij gelegenheid op bijvoorbeeld festivals ook zijn oude hit nog wel ten gehore bracht. Misschien ook wel in Almelo, ik was er niet bij….

1 opmerking:

Goaitsen van der Vliet zei

Vermeldenswaard is dat het nummer 'Eve of Destruction' oorspronkelijk niet van Barry McGuire is, maar werd geschreven door P.F. Sloan. Hier zingt hij het zelf: https://youtu.be/bfiDvWh0uMU