donderdag 6 april 2023

A History of Pop(ular) Music (133): Gerry & the Pacemakers - Ferry cross the Mersey (1964)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. In 1964 werden de Beatles wereldberoemd. Een jaar eerder waren ze al doorgebroken in Groot-Brittannië. Ze kwamen uit Liverpool en doorbraken daarmee de culturele hegemonie van Londen. Platenmaatschappijen zochten naar meer talenten in het noorden van Engeland. Ze begonnen groepen te contracteren uit onder meer Liverpool, Manchester en Newcastle. Enkele van deze groepen waren: The Hollies, Freddy & the Dreamers, Gerry & the Pacemakers, Herman's Hermits en The Searchers. De stijl van deze groepen kreeg als verzamelnaam Merseybeat, naar de rivier de Mersey die door Liverpool stroomt.
Ik kies voor de Liverpoolse band Gerry & the Pacemakers, die als tweede groep na The Beatles een contract tekende bij manager Brian Epstein. Ik kies niet voor het uitgemolken Rodgers & Hammerstein nummer You'll never walk alone, maar het door frontman Gerry Marsden zelf geschreven Ferry cross the Mersey.
In mei 1989 werd een benefietversie van Ferry Cross the Mersey uitgebracht ten behoeve van de slachtoffers van de ramp in Hillsborough waarbij 95 Liverpoolfans omkwamen. Het nummer is opgenomen door een aantal artiesten uit Liverpool, waaronder The Christians, Holly Johnson, Paul McCartney, Gerry Marsden en Stock Aitken Waterman. Deze single bereikte de nummer 1-positie in de Britse en Ierse hitlijsten. Ook in verschillende andere Europese landen werd het een hit.

Geen opmerkingen: