donderdag 13 april 2023

A History of Pop(ular) Music (135): Roy Orbison - Oh, Pretty Woman (1964)

Een chronologische reis door de populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Roy Orbison (1936-1988) is een Amerikaanse country- en rockzanger die in de eerste helft van de jaren 60 zijn grootste successen had met nummers als Only the lonely, Blue Bayou, Crying, In Dreams, It’s Over en Oh, Pretty Woman. Hij viel op door te proberen niet op te vallen. Hij haalde geen rare fratsen uit op het podium zoals veel tijdgenoten dat wel deden, werkte in een vaste houding zijn nummers af, ging meestal in het zwart gekleed en droeg altijd een zonnebril.
Hij was ouder dan bijna alle idolen van toen. Zijn muziek was ook anders. Orbison was de uitvinder van de dramatische rockballad. Veel van zijn songs hadden niet de gebruikelijke opbouw van couplet-refrein en vervolgens de herhaling. Hij bouwde zijn songs op tot een climax.
Orbison maakte veel tragiek mee in zijn leven. Zijn vrouw verongelukte, twee zoons kwamen om bij een brand en bij hemzelf openbaarden zich al vroeg hartproblemen. Maar de jaren voor zijn dood genoot hij een hernieuwde populariteit. Zijn nummers werden gecoverd en hij trad op met bekende artiesten. Hij maakte zelfs deel uit van de supergroep The Traveling Wilburys met o.a. Bob Dylan en George Harrison. In 1988 overleed hij plotseling aan een hartstilstand. Het nummer You got it, dat postuum verscheen werd een wereldhit.

Hieronder: Pretty Woman gezongen door Roy Orbison & Friends tijdens de televisie-show Black & White Night in 1988 met Bruce Springsteen, Tom Waits, Bonnie Raitt en vele anderen.

Geen opmerkingen: