Op 22 april zal Koningin Beatrix het nieuwe museum
TwentseWelle in Enschede openen. TwentseWelle kon gebouwd worden met gelden die het rijk ter beschikking stelde voor de wederopbouw van de door de vuurwerkramp getroffen wijk Roombeek. Een al lange tijd bestaand plan om (nu) voormalige Enschedese musea als het Natuurmuseum, het Museum Jannink en het Van Deinse Instituut (dat in 1996 ontstond na een fusie tussen Twente Akademie en Oudheidkamer Twenthe) te bundelen is nu verwezenlijkt.
TwentseWelle vertelt het verhaal over hoe de mens de streek Twente, net na de laatste ijstijd betrad en hier zich vestigde. De natuur, de jacht, het verzamelen, de landbouw, de ontwikkeling van land naar stad en streek, de opkomst van de industrie, arbeid, innovatie, techniek en samenleving zijn hierin de belangrijkste onderwerpen. Aan de hand hiervan laat Het Grote Verhaal zien hoe de mens en natuur zich in wisselwerking met elkaar ontwikkelen.
De grote verzameling natuurhistorische- en cultuurhistorische objecten sluiten aan bij Het Grote Verhaal en worden getoond in het open depot; een van de grootste vitrines van Europa. Met behulp van (inter-)actieve presentaties wordt Het Grote Verhaal in een context gezet. Verschillende aparte diorama’s leggen de link met mondiale thema’s, zoals water, identiteit en religie.
1 opmerking:
Belangrijke bron voor informatie, deze Welle.
Is er nog een link te leggen met de bibliotheek, of in dit geval bronnen toe te voegen over de vuurwerkramp?
Een reactie posten