vrijdag 4 juni 2010

Groeten uit Deventer! SAB zet 2200 prentbriefkaarten online



Op de website van SAB werd gisteren onderstaande gepubliceerd:

Alsof je op zolder een oude schoenendoos vindt, vol nostalgische prentbriefkaarten. Sommige met kerstwensen, andere met zomerse vakantiegroeten, weer andere nog onbeschreven. Maar liefst 2200 prentbriefkaarten uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) staan sinds vandaag online op www.deventerinbeeld.nl
De kaarten zijn afkomstig uit de periode 1895-1950 en bevatten afbeeldingen, in zwart-wit of kleur, die gerelateerd zijn aan Deventer.

Teksten zijn na te lezen
De prentbriefkaarten werden enkele jaren geleden door het Historisch Museum Deventer overgedragen aan SAB. Het afgelopen jaar zijn ze gedigitaliseerd en beschreven waarmee het nu mogelijk is ze via internet toegankelijk te maken voor een groot publiek. De teksten die destijds op de kaarten werden geschreven, zijn op de website na te lezen. Ook de namen van de afzenders staan daarbij duidelijk vermeld. Tevens is van een groot aantal kaarten de beschreven achterkant gefotografeerd.

Schrijven op de voorzijde
Prentbriefkaarten werden in het begin van de twintigste eeuw aanzichtkaarten of ansichtkaarten genoemd, afkomstig van het Duitse Ansichts(post)karte. Aanvankelijk was de hele achterkant van de kaart gereserveerd voor de adressering. Tot 1905 mocht men in Nederland die achterkant ook alleen gebruiken om een adres op te zetten. Wie nog meer wilde vertellen, probeerde dat op de voorzijde van de kaart, bij de afbeelding, te schrijven.

Kort daarna begonnen andere landen met het verdelen van de achterzijde in twee delen: een deel voor het adres, en een deel voor een boodschap. De voorzijde werd nu alleen bestemd voor het beeld. Daarmee begon de post- of ansichtkaart aan haar opmars als communicatiemiddel.

Geen opmerkingen: