woensdag 6 april 2011

Nieuwe beeldbank voor monumenten

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft gisteren een Beeldbank gelanceerd. Via een nieuwe website kan iedereen veel gemakkelijker dan voorheen foto's opzoeken, bekijken en voor een vergoeding bestellen. Ongeveer een half miljoen foto's over erfgoed worden zo voor een breed publiek ontsloten. De foto's op de beeldbank zijn bij niet commercieel gebruik rechtenvrij. De meeste foto's hebben echter wel een klein formaat (250 pixels breed) waardoor ze voor veel toepassingen niet geschikt zijn.
Nu vindt de bezoeker van de beeldbank vooral foto's van gebouwde monumenten, afbeeldingen van archeologie en landschappen. Later zullen er ook foto's van roerend erfgoed in de beeldbank te vinden zijn.
"De beeldbank maakt erfgoedfoto's, die normaal in archieven zouden zitten of op z'n best in de computer van een fotograaf, nu op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk. Dat past goed in de rol die wij als rijksdienst willen spelen", aldus Carla Schulte, Hoofd Archieven, Bibliotheek en Collecties van het RCE, in een persbericht.

Bron bovenstaande: Informatieprofessional



Overijssel
Ik heb gekeken bij een aantal Overijsselse plaatsen wat er in de beeldbank te vinden was. Als het om aantallen gaat, enkele voorbeelden: Wierden 131 foto’s, Borne 300, Oldenzaal 379, Nieuwleusen 77, Steenwijk 495, Deventer 4.761 (!), Enschede 1.130, Zwolle 3.896
Onder de afbeeldingen zitten – wisselend per plaats – nogal wat bouwtekeningen. Objecten die zijn afgebeeld: boerderijen, kerken, molens, bruggen, monumentale panden (ook interieurs), maar ook straatgezichten en landschapsfoto’s.
De foto’s zijn afkomstig uit collecties van fotografen. Duizenden foto’s uit Overijssel zijn afkomstig van A.J. van der Wal, maar ook andere fotografen zien we telkens weer terug.

Kritiek
Mooi zo’n nieuwe beeldbank, maar er is ook kritiek:
- waarom niet gratis beschikbaar gesteld
- waarom zulke kleine formaten, voor gebruik kun je er niets mee
- waarom geen samenwerking met Wiki Loves Momuments van Wikipedia
- waarom geen mogelijkheid bieden aan het publiek om informatie toe te voegen

Kortom, weer een mooie bron met afbeeldingen, maar het had anders gekund, b.v. zoals bij het Nederlands Architectuur Instituut die onlangs een deel van hun collectie van foto’s van historische interieurs en gebouwen op Flickr heeft gezet onder een Creative Commons-licentie, of het Amsterdams Museum, dat in januari zijn gehele digitale collectie met 70.000 objecten aan Wikipedia doneerde.

Geen opmerkingen: