dinsdag 15 oktober 2013

Twentse Filmbank: mooie portal voor films


Chris van Oosterwijk nam het initiatief tot oprichting van een Twentse Filmbank. Inmiddels werd de virtuele filmcollectie geadopteerd door de Oudheidkamer Twente (OKT), waar Van Oosterwijk als vrijwilliger aan verbonden is.
Er zijn momenteel zo’n 150 historische films/filmpjes over Twente te zien en er wordt gewerkt aan uitbreiding van de website. Wie materiaal heeft dat nog niet gedigitaliseerd is, kan terecht bij de Twentse Filmbank. De eigenaar van de filmbeelden krijgt het origineel plus een digitale kopie weer terug.

Het mooie van de Twentse Filmbank is dat de films overzichtelijk geordend zijn en je snel kunt grasduinen door de collectie. Er is nog wel werk aan de winkel. Als de website een echte portal wil zijn voor films uit Twente, moet er nog wel de nodige aanvulling plaatsvinden. Een groot deel van de films betreffen een Enschedees onderwerp, een vijftiental films gaan over Hengelo, de rest van Twente komt er bekaaid af. Dit manco wordt onderkend, want een aantal Twentse plaatsen zijn in bewerking, zoals op de website te lezen is. Een plaats als Borne bijvoorbeeld zou zo toegevoegd kunnen worden door te verwijzen naar Robs Archief (een link naar deze website wordt al ergens vermeld).
Ook de ‘look and feel’ van de website doet wat gedateerd aan, niet het grootste bezwaar want het gaat tenslotte om de inhoud.

Conclusie: een waardevol initiatief, de liefhebber van historisch filmmateriaal kan een mooie portal aan de favorieten toevoegen om af en toe te kijken of er nieuwe aanwinsten zijn.

Geen opmerkingen: