vrijdag 30 januari 2015

Unieke dorpsfilms van cineast Adolfs uit jaren 50 en 60 te zien bij Twentse Filmbank

Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs (1917-1977) was een Enschedese zakenman en cineast, die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland in het midden van de twintigste eeuw. Adolfs maakte tussen 1948 en 1970 zo'n 1500 films in Nederland, waarvan ongeveer 150 in Friesland. Later werden er voorstellingen mee georganiseerd. In West-Duitsland maakte hij tussen 1956 en 1958 ook nog eens 160 films. De films zijn na zijn dood in talrijke collecties terechtgekomen, en worden momenteel door meerdere instellingen weer bijeengebracht.
Lees hier meer over Johan Adolfs

Foto: Adolfs aan het werk

Voor zover bekend zijn er 18 films over Twentse dorpen gemaakt. De Twentse Filmbank heeft deze films in het archief van het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle kunnen traceren. Dankzij de financiƫle bijdrage van sponsoren heeft de Twentse Filmbank de vertoningsrechten van deze filmbeelden kunnen verkrijgen.
Het betreft beelden van : Haaksbergen,Oldenzaal,Overdinkel,Manderveen,Saasveld,Rijssen(3),Daarle(2),Daarlerveen(2),Westerhaar, Buurse(2),De Lutte,Losser en Delden.
De beelden zijn hier te bekijken.


Geen opmerkingen: