woensdag 4 maart 2015

Michelle Visser en Jaap Scholten winnaars beste boek van Overijssel, Boudewijn Betzema is dichter van Overijssel

Vanavond werden in de Schouwburg Deventer door gedeputeerde Hester Maij de twee winnaars bekend gemaakt van het Overijssels Boek van het jaar 2013 in de categorieën Fictie en Non-fictie. Voor het zevende achtereenvolgende jaar organiseerden Historisch Centrum Overijssel (HCO), Rijnbrink Groep en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer (SAB) deze verkiezing, waarvan de presentatie vanavond in handen lag van Merel ten Elzen.

De genomineerde auteurs en dichters. Linksonder fictie-winnares Michelle Visser, 2e van rechts boven de nieuwe provinciedichter Boudewijn Betzema. Met microfoon presentatrice Merel ten Elzen. Jaap Scholten was in het buitenland en liet zich vertegenwoordigen door zijn vader en door uitgever Paul Abels.

Jaap Scholten wint Non-fictie prijs met Horizon City
De non-fictie jury, bestaande uit Janneke van der Veer, Marion Groenewoud, Harry Morshuis, Ben Siemerink en Frank Inklaar, verklaarde haar keus voor dit boek als volgt:
Horizon City is non-fictie, die zich laat lezen als een roman; een familiekroniek, die het particuliere verre overstijgt. In alle opzichten een bijzonder boek, dat een uniek, amusant én verhelderend inkijkje biedt in de doorgaans gesloten wereld van de Twentse fabrikantenfamilies. Over de opkomst en neergang van de Twentse textielindustrie is inmiddels alles wel zo’n beetje gezegd en geschreven. Over de door huwelijken nauw met elkaar verweven fabrikantenfamilies, die in meerdere opzichten hun stempel drukten op de economische, maatschappelijke én culturele ontwikkeling en ontsluiting van Twente, is daarentegen veel minder bekend. Des te belangwekkender, dat Jaap Scholten – zelf een telg uit één van die families – nu van ‘binnenuit’ beschrijft wat deze mensen bezielde en dreef.


Michelle Visser wint Fictie-prijs met Opstand
Voor het eerst mocht het publiek de winnaar kiezen uit een kwartet door een deskundige jury (Gees Bartels, Tineke Datema, Frits Korver) geselecteerde boeken. 58% van de stemmers koos voor Michelle Visser. De jury had behalve Opstand ook Het ronde Huis van Almar Otten, Bloesemtocht van Rodaan Al Galidi en Papagaai vloog over de IJssel van Kader Abdolah geselecteerd.
Over Opstand meldde de jury:
Michelle Visser woont in Hengelo. Met een heel dun draadje zorgt ze ervoor dat vanuit Enschede het happy end tot stand komt in Opstand (Meulenhoff Boekerij, 2014.349 p.), een roman die vanuit het perspectief van een Utrechts drukkersgezin de Belgische opstand tegen Willem I en vrijmaking van Nederland in 1831 in beeld brengt. Naast de fysieke strijd tussen de verschillende landen, is er de innerlijke strijd tussen de bloedband en de liefde van de twee hoofdpersonen, Sabine en Karlijn, tweelingzusjes die totaal niet op elkaar lijken. Het is een boeiend, goed geschreven historisch verhaal, met veel informatie over een vrij onbekende periode uit de vaderlandse geschiedenis, gedragen door het geromantiseerde leven en de karakters van de hoofdpersonen. De schrijfster weet de regie goed in de hand te houden met betrekking tot het verspringen in de tijd en plaats van handeling, de schildering van het tijdsbeeld met tegenstellingen tussen geloof, politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en onderlinge relaties.


Boudewijn Betzema is de nieuwe provinciedichter
De uitreiking van de prijzen viel voor het eerst onder de noemer Overijssel Verwoord. Dit had te maken met het feit dat vanavond ook voor de komende twee jaar een nieuwe provinciedichter werd benoemd. Boudewijn Betzema neemt het stokje over van Heleen Bosma, die provinciedichter was van 2013-2015.

Geen opmerkingen: