vrijdag 3 april 2020

De bevrijding van Overijssel. 3 april Hengelo, Borne, Weerselo, Losser


Op dinsdag 3 april konden de Britten Hengelo aan het rijtje bevrijde plaatsen toevoegen. Het Hampshire en het Dorset Regiment tekenden voor de eer. Het laatste regiment bereikte in de namiddag Borne en wist zelfs door te stoten tot Zenderen, maar keerde toch terug naar Borne, waardoor Zenderen in een niemandsland kwam te verkeren. De volgende dag kon het echter een compagnie van het Canadese Lake Superior Regiment begroeten.
In een ander deel van Twente werd Weerselo (geen Duitser meer te bekennen) even "meegenomen" door het Recce Regiment op weg naar het Kanaal Almelo-Nordhorn. Ook Losser werd bevrijd, in dit geval door de Goldstream Guards.


Foto: Veel belangstelling voor tank in het centrum van Hengelo.

Terug naar de lotgevallen van de Canadezen. Al op Eerste Paasdag (1 april) kwamen Britse verkenners tot aan het Twentekanaal bij Delden. Zij werden zwaar onder vuur genomen door de Duitsers aan de overzijde van het kanaal. De 4e Tankdivisie van het Eerste Canadese Leger kreeg tot taak het karwei te klaren. Op drie plekken probeerden de Canadezen het kanaal over te steken. Bij Almen (waar op 2 april een klein bruggehoofd was gevormd), Goor en Delden. Aan de overzijde hadden zich Duitse Fallschirmjäger ingegraven. Op 3 april aan het eind van de middag begon de Canadese aanval bij Delden ter hoogte van de sluis in Wiene waar het kanaal het smalst is. Met boten werd geprobeerd op verschillende plekken het kanaal over te steken. De tegenstand van de jeugdige Herman Goering Divisie was hevig en aan beide zijden moesten flinke verliezen worden geïncasseerd.
Canadese soldaten die de overkant hadden bereikt raakten ingesloten en moesten eigen artillerie vuur trotseren.

Bevrijding van Hengelo: foto's

Bevrijding van Hengelo: film

Geen opmerkingen: